Министърът на транспорта Ивайло Московски сигнализира за увеличаване на атаките с камъни срещу влакове, предаде БГНЕС. Московски пояснява, че само от началото на годината са регистрирани 37 случая на хвърлени камъни срещу подвижен състав на БДЖ, за 2015 г. случаите на този тип посегателства е бил 72.
“Всички рискови места на хвърлянето на камъни са под наблюдението и превенцията на Жандармерия, но в случая е необходим цялостен специализиран подход за пресичане на това явление”, констатира транспортният министър и предлага решение – създаването на специализирано звено към МВР, което да се отговаря за сигурността на железопътния транспорт. 

От думите на министъра става ясно, че след поредицата от кражби на гориво, в което бяха замесени и служители на БДЖ, от миналата година до юни 2016 г. не са регистрирани нови случаи на липса на гориво. Това се дължи на мерките, които са предприети от страна на ръководството на железниците, смята Московски. 

Сред предприетите мерки е намаляването средно с 20% на средните разходни норми на локомотив, което е въведено през 2015 г.