Лидерът на естонската Консервативна народна партия (EKRE) Март Хелме счита, че след британския референдум за излизане от ЕС, Талин също следва да преразгледа отношенията си с ЕС, съобщи изданието Postimees. Мнозина естонски политици също направиха панически коментари относно резултатите от Брекзит.
„Трябва още веднъж да попитаме естонския народ дали искаме да се откажем от своята държава. Референдумът е най-добрият вариант” – заявил Хелме. Според него, гласуването във Великобритания е знаково за възстановяване на демокрацията и суверенитета на народите в Европа. Главни проблеми в Евросъюза са растящият дефицит на демокрация и икономическа стагнация.

На свой ред председателят на партията „Съюз на отечеството” IRL) Маргус Цахкна счита, че британците, решили да излязат от ЕС, положили началото на неговото разпадане защото примерът на Великобритания без забавяне ще го поемат и други страни. „Путин пие шампанско в Кремъл. Последствията от решението на британците ще ги видим през следващите години. Надявам се, че от тази криза ще бъдат направени правилни изводи. Европа е съюз от национални държави, а не е съставна държава” – написал Цахкна в една социална мрежа. Според него, „популистите” от другите страни на ЕС ще се опитат да се възползват от ситуацията и ще се стремят към провеждане на референдуми за напускане на Евросъюза... Резултатът може да е разпадане на Европа.”

Превод и редакция: БЛИЦ