Оставащите в ЕС 27 държави, след вота на Великобритания за напускане на Съюза, трябва да се въздържат от отмъщението и да се фокусират върху изграждането на консенсус в сфери като сигурността, миграцията и икономическия растеж, заявиха германски официални лица в петък, предава Reuters.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви пред телевизия ZDF, че предстои тежка работа при преговарянето на условията за напускането на Великобритания, но европейските лидери са решени да поемат по нов курс, който се изправя срещу високите нива на безработица сред младежите и други проблеми, повдигнати по време на британския референдум.

„Трябва да приемем решението, което беше взето, а не да търсим отмъщение“, заяви Щайнмайер, който ще се срещне с външните министри на Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург – останалите пет страни-основателки на ЕС – в събота.

Европейският депутат от партията на Ангела Меркел, Манфред Вебер заяви, че е наложително преговорите с Великобритания да започнат скоро, за да се осигури стабилност и да се избегне несигурността.

„Ние искаме да договорим нова връзка, а не неприятен развод“, заяви Вебер пред немски регионален вестник. „Аз бих обособил преговорния процес в рамките на около година“.