Със счукани керемиди сюнетчии от Родопите се опитали да спрат кръвта на обрязано момченце. 5-годишното хлапе било докарано с адски болки в пловдивската университетска болница “Св. Георги”.
“Парченцата керемида бяха образували нещо като шапка върху половия му орган. Видяхме голям зор, докато го оправим”, казва началникът на клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.
 
Това е един от десетките случаи в практиката ѝ, когато се е налагало да оказват спешна помощ на момченца, пострадали при ритуално обрязване, съобщава в. 24 часа. Често се случвало да приемат малчугани с нарязани глави на члена. Други пък след сюнета започвали да уринират като през душ.
 
Медиците от клиниката по детска хирургия са категорични, че обрязването трябва да се извършва в болница с упойка. За него е предвидена и клинична пътека. По този начин малките пациенти ще бъдат предпазени от осакатявания, тежки инфекции и безплодие.
 
Докторите препоръчват в лечебно заведение да се прави и отлепването на кожичката на пениса. Повечето родители бързали да я дръпнат веднага след раждането на момченцето. Нерядко обаче тя се разкъсвала, което е предпоставка за последващи сраствания или инфекции.
 
Според детските хирурзи добре е манипулацията да се извърши след навършване на 2 г. Те съветват семействата с новородени момченца да ги наблюдават, тъй като напоследък зачестяват аномалиите на половите органи при тях.
 
“След раждането на сина им родителите трябва да са наясно дали той има тестиси в скроталните торбички. Възможно е да са задържани в корема или да са по хода на слабинния канал”, уточнява проф. Стефанова.
 
По думите ѝ и в двата случая има опасност момчетата да останат без потомство при късно откриване на дефекта. Ако тестисите са в корема, където температурата е по-висока в сравнение с тази в скроталните торбички, се нарушава сперматогенната им функция.
 
Позиционирането на мъжките семенни жлези в корема е и предпоставка за злокачествената им дегенерация. Децата, при които тестисите се намират в слабинния канал, чувстват тежест и болка при превиване на тялото.
 
Причините за подобни аномалии могат да бъдат хормонални или механични - вродена херния, която дърпа тестиса нагоре и не му позволява да слезе на мястото си. Решението на проблема е единствено оперативен.
 
Интервенциите за връщане на тестисите в скротума обаче трябва да се извършват, когато момченцата са на 2-3 г. Тогава има шансове да запазят фертилността си, обясняват от детската хирургия на болницата “Св. Георги”.
 
Според лекарите в последно време нерядко се наблюдава т.нар. асансьорен тестис, който влиза и излиза от скроталната торбичка. При някои хлапета в периода на съзряването той заема естественото си място и не се налага операция.
 
Скалпелът може да бъде избегнат и при друг зачестил дефект на половите органи при малчуганите - хидроцеле. При него се натрупва вода в обвивките на мъжките семенни жлези, а това крие риск за безплодие, тъй като се травмира тестисът.
 
Хирурзите изчакват детето да стане на годинка, защото понякога водата сама се резорбира. В противен случай интервенцията е наложителна.
 
До стерилност при момчетата може да се стигне и при фуникулоцеле - киста на сперматичната връв, която нарушава храненето на тестиса.  
Възможно е образуванието да изчезне от само себе си, затова лекарите изчакват, докато хлапето навърши 1 г. В последно време зачестяват и херниите в скроталните торбички на момченцата, твърдят от клиниката по детска хирургия на “Св. Георги”.