14 години една майка чака вест от дъщеря си. Анжела Маринова от Видин не губи вяра, че отново ще прегърне момичето си Десислава Севдалинова. 17-годишната девойка, която днес трябва да е на 31 г., е в неизвестност от 22 юли 2002 г.
Това е денят, в който момичето щяло да пътува при майка си в Германия. В нощта преди да потегли, Деси изчезва, пише "24 часа".
 
“Крепи ме истината, която е като олиото, дори 100 г. да минат, винаги излиза на повърхността”, казва Анжела Маринова. Десислава е единственото ѝ дете.
 
Въпреки изминалите години нейните приятели не губят надежда и продължават да я търсят чрез фейсбук със Обвинен за изчезването на Деси е приятелят ѝ Божидар Пеков, който я вижда последен. Доказателствата сочат, че минутите преди изчезването тя е с него. Божидар Пеков е син на бившата окръжна съдийка на Видин Мира Пекова. Неуспял студент по право, който прекъсва обучението си в Югозападния университет след първата година.
 
“Деси беше влюбена в него. Първо не одобрявах връзката им, но после приех, все пак е син на съдийка”, казва Анжела. През 2010 г. делото се поема от Софийската градска прокуратура, Божидар дори е задържан за 2 месеца. През 2013 г., след като успява да събере 3000 подписа от граждани, съпричастни с мъката ѝ, Анжела е приета от главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Преди три месеца делото срещу Пеков е прекратено
 
и се води срещу неизвестен извършител. Майката научава прокурорското решение чрез препоръчано писмо, изпратено на адреса на брат ѝ.
 
“Сърцето ми се обърна, в първия момент помислих, че ми пише Деси. Когато го отворих, останах като попарена”, спомня си тя.
 
Божидар Пеков, който вече е семеен, твърди, че Деси, че не му била “сериозната приятелка”, а само отвреме на време се виждали.
 
Два дни преди изчезването ѝ на 20 юли Деси казва довиждане на съучениците си, защото ще заминава с автобус при майка си. Звъни на братовчед си Иво по телефона, за да пътуват заедно. Уговорката им е да се видят на следващия ден, но това не става, защото същата вечер Деси изчезва.
 
Във въпросната вечер момичето си уговаря среща с Божидар, без да знае, че той поддържа интимни отношения и с друго момиче. Оттогава следите ѝ се губят. Едва след месец снимката ѝ е качена в Интерпол.
 
Полицаите казват на майка ѝ, че сигурно е заминала на море. “Сакът с целия ѝ багаж беше под леглото, а чантата на вуйчо ѝ я нямаше”, казва Анжела.
 
“Започвам подписка и ще поискам да бъда приета от европейските прокурори, които пристигат за проверка у нас”, казва адвокат Яничка Методиева, която работи по случая. (Виж интервюто долу) “Ще задам няколко въпроса: При положение че клетките на телефоните показват, че в нощта на изчезването си Десислава е била с Божидар, че той е продал златните накити на майка ѝ, че е влизал в апартамента, където живее, че има данни, че същата вечер е стигал до ГКПП Връшка чука, как прокуратурата прецени, че това са косвени доказателства”, чуди се адвокат Методиева. Тя настоява европейските прокурори да прегледат делото. “Намерени ли са човешки косъм в колата му, но експертите казаха, че главичката на
косъма е изядена от молец и не може да се установи ДНК-то”, добавя тя. Според близките Десислава е изведена от България и продадена.
 
“Всеки път, когато намерят труп, ме викат да давам ДНК, но досега сърцето ми никога не е трепвало, подсказва ми, че е жива”, казва Анжела.
 
Нейната дъщеря е едно от безследно изчезналите деца на България.
 
Най-известното от тях е 8-годишният Съвестин Деянов, от когото няма следа от 6 май 1997 г. Според баща му Тодор Деянов (виж интервюто долу), който 19 г. не спира да се бори с бездушието на институциите, синът му е отвлечен за осиновяване. Тодор Деянов успява да осъди МВР и прокуратурата за бездействие.
 
Тревожната констатация на криминалистите е, че почти всеки ден изчезва по едно дете. За щастие, повечето сами се връщат, други ги намират. Но има и деца, чиято съдба от десетилетия е неизвестна.