Японски хористи от "Силенус" избраха Благоевград, за да изнесат един от трите си концерта у нас. Групата певци е от гр. Кофу, на 100 км от Токио, и миналата вечер събра аплодисментите на пълната зала "Аудиториум" в сградата на Американския университет в Благоевград.
Причината за специалния интерес на хор от Страната на изгряващото слънце към областния център на Пиринско е българският посланик в Япония, благоевградчанинът Георги Василев, и съпругата му Магдалена, дъщеря на проф. Сили Бръчкова, основател на оперетата в читалище "Н. Вапцаров", с които създателите на "Силенус" проф. Тойо Асакава и съпругата му, диригент Казуе Асакава, са лични приятели, съобщи Struma.bg.
 
Въпреки че за японските хористи от "Силенус" това не е първото гостуване в България, те останали изключително впечатлени от националната ни кухня, разкриха домакините на събитието.
 
На вечеря в местна механа гостите останали възхитени от салатите и скарата, но истински фурор предизвикал десертът - кисело мляко със сладко. Пленила ги и атмосферата на заведението сред зеленината на парк Бачиново.
 
На среща преди концерта със зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова бе потвърден взаимният интерес за общи участия във фестивали за хорова музика както за възрастни, така и за деца. На раздяла ръководителят на младежка актьорска трупа към читалището Илия Ласин, племенник на Сили Бръчкова, който бе влязъл в ролята на преводач, поднесе на проф. Асакава японски меч, изработен от здрава българска букова дървесина, а всички хористи получиха за спомен сувенири, които да им напомнят за Благоевград.