След тежко боледуване на 63-години почина поетесата Романьола Мирославова. Тя е издъхнала тази сутрин в софийска болница. Романьола Мирославова е съпруга на известния български поет Евтим Евтимов, който почина преди 16 дни на 83 години.
Поклонението ще бъде на 26.06.2016 г., неделя, от 14.00 часа в храм "Свети Седмочисленици" в София, съобщи Struma.bg.
 
Романьола Мирославова бе вдъхновение за много от стиховете и сихосбирките на Евтим Евтимов.
 
Романьола Мирославова е родена на 24.01.1953 г. в град Враца. Завършила е акушерство в София, българска филология във ВТУ „Св.Кирил и Методий”, специализирала е Социална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е и по трите си специалности: в Трета А. Г. болница „Райна Княгиня”, в социално-правния кабинет на същото заведение, в ДВХ № 7. Била е организатор културни дейности и художествен ръководител на няколко литературни салона: „Витошко лале” към читалище „Братя Миладинови” в кв. Княжево, „Пролет моя” към читалище „Никола Й. Вапцаров” и „Вечери на кръста” към читалище „Пенчо Славейков”, кв. Лозенец в столицата. От 2000 г. е заместник-главен редактор на в. “Новият пулс”. Член е на Музикаутор и на СБЖ.
 
Автор е на петнайсетина стихосбирки, сред които „По стълбите на утрото”, „Въздишки от вулкан”, „Час преди залеза”; на четири книги за деца, сред които и „Подарък за Дядо Коледа”, отличена с наградата на Съюза на българските писатели за детска литература; на разкази, проза и пиеси. Превеждана е на руски, македонски, украински, белоруски, английски, немски, сърбохърватски, испански и италиански. Носител е на множество награди за поезия, между които „Витошко лале”, „Свищовски лозници”, награда на името на П. К. Яворов. Получила е и три международни награди „Voci nostre”, гр. Анкона, 2006 и 2011 г. и „Aldo Мoro”, 2007, гр. Лече, Италия.