Турция е гарант за стабилност в Близкия Изток. Това се казва в публикация на турския президент Ердоган под заглавие ”Турция е единственият истински приятел в Близкия Изток”, публикувана в списание „Новата Турция”. Сайтът на турската държавна телерадиокомпания TRT запознава своите читатели с проникновените мисли на Ердоган за мястото и ролята на страната в Близкоизточния регион.
Президентът пише, че някои страни се опитват да „препроектират” Близкия Изток. При това той нарича Турция „единствената страна, която искрено излиза в защита на териториалната цялост и спокойствие в региона”: „Тяхната задача е да създават разкъсана структура, която да може лесно да се управлява. Турция е единствената страна, която искрено се застъпва за териториалната цялост и спокойствие в Близкия Изток. Турция, както и в миналото, е гарант за стабилността на Близкия Изток.”

Според Ердоган, режимът на Башар Асад в продължение на 6 години прилага държавен терор, а Русия заради своите интереси поддържа този режим. „За съжаление, една от най-силно страдащите от тези масови убийства групи е тази на туркмените. На нападенията на Русия и режима на Асад спрямо туркмените и на мирното население се гледа през пръсти. Дори нашите съюзници не се противопоставят на престъпленията и на масовите убийства от страна на Русия, извършвани под формата на борба с ИД” – вещае Ердоган.

В публикацията се отбелязва, че „терористичната организация PYD-YPG” („Демократичен съюз” и „Отряди за народна самоотбрана” на сирийските кюрди) не постигат своята цел – установяване на контрол над сирийските земи. „Подобни опити, предприемани от терористичната организация ПКК на наша територия, тези сценарии няма да донесат резултати. Нашата страна и нашата нация ще направят всичко възможно за установяване на спокоен и процъфтяващ Близък Изток” – пише Ердоган.

Превод и редакция: БЛИЦ