Лидерът на ДСБ Радан Кънев е предприел масирана чистка в собствените си структури в нескопосан опит да потуши тлеещото отдавна недоволство на много места заради разкраченото му поведение на политическата сцена, пише „Монитор”.
 Наследникът на Иван Костов в тъмносинята партия бил в паника, че ако не постави спешно свои доверени хора в ръководствата по места, има голяма опасност да бъде съборен от председателското място. Само след месец – на 16 юли, ДСБ ще проведе Национално събрание, на което ще има и избор на нов лидер.

Сондажите на самия Кънев и антуража му обаче показвали, че голяма част от структурите се ориентират към защитаваните позиции от Петър Москов, който избра да остане в кабинета като министър на здравеопазването, вместо да се присъедини към шумното опозиционерство, макар и изразявано само на думи. Наследникът на Командира, чийто мандат според самите тъмносини бил изтекъл, вече виждал застрашителна конкуренция за председателското място в ДСБ именно в лицето на Москов. Затова сега трескаво опитвал да си подсигури предварителна служебна победа със свои марионетки по места, които след месец да му дадат и необходимите гласове подкрепа на висшия партиен форум. Дългогодишни десебари обаче били пропищели от действията му и дори вече споделяли неволите си със структурите на партньорските си партии в РБ.

Стратегията на Кънев била да подмени ръководството първо в по-големите центрове, тъй като времето до националното събрание било малко и нямало да успее да мине през всички. Рокада вече бе направена например миналата седмица в Пловдив. Под тепетата предишният лидер Пепа Деведжиева официално отстъпи сама мястото си на Йордан Иванов. „Оттеглиха я”, категорични бяха обаче депутати. И припомниха, че с новия устав, написан лично от Кънев, бе въведена забрана за едновременно членство в Националното ръководство на ДСБ и председателство на местна структура, какъвто именно бе случаят с Деведжиева.

С приетия през март нов партиен документ наследникът на Командира заложи още куп „капани” срещу непослушните му организации. Сред тях бе създаването на т.нар. клубове по интереси, или бизнес клубове, които да дублират автентичните структури със свое право на глас.

В началото на юли предстои отчетна конференция и в София, където са съсредоточени най-много десебари. Точно тази структура ще бъде и ключова за Кънев.

Междувременно действията му са срещнали сериозен отпор във Варна, където тъмносините са застанали твърдо зад своя досегашен лидер Васко Василев. Той е преизбран с мандат от 2 години на отчетно-изборната конференция на 16 юни, съпроводена от натиск от страна на „Кърниградска“ за налагане на кандидатурата на туристическия бос Николай Недков. Стоян Стоянов от район „Аспарухово“ заяви това във Фейсбук: „Аз вярвам, че ДСБ-Варна ще се справи с предизвикателството и ще покаже, че сме демократична партия от 21 век, а не БКП след Априлския пленум.“.