Румънци вече изкупуват първите български кайсии. Това съобщи Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.
80% от родното производство отива за износ, допълни той. В същото време у нас масово се продава гръцка кайсия. Цената на родното производство тази година ще е по-висока, защото реколтата пострада сериозно от измръзвания, както и от дъждовната пролет. На едро килограм кайсии се продава по 1,55 лв/кг, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Румънците изкупиха и част от реколтата от български череши, пише "Труд".

Традиционно те са голям потребител, потвърди Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Комшиите плащат по 1,30-1,50 евро/кг. Бусове чакат пред градините и взимат стоката директно от производителите. Български череши се изнасят и за Германия, Швеция, Хърватска и Беларус. Това е най-експортният плод у нас, допълни Трифонов.

По данни на Евростат нашите череши през миналата година са били около 50 000 тона или 5,7% от общо произведените в ЕС 882 000 тона. Европейците ядат най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания, показва още анализът на статистическата служба за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.