В Русия заведоха задочен съдебен процес срещу бившия украински лекар-реаниматолог Александър Чернов за подстрекателство и използване на забранени методи за водене на война, пише mk.ru. В социалните мрежи той вече е популярен като "Доктор Месо" и "Украинският Менгеле".
Пред украинска медия преди седмица Чернов разказал, че по време на работа в болница в Енакиево, е използвал медицински препарати, с които е умъртвявал постъпили при него опълченци. Медицинските му познания му позвалявали да го направи така, че да не може да се установи причината за смъртта. Освен това в интервюто Чернов нееднократно повтарял тезата си, че лекарите, които лекуват опълченците, фактически помагат на врага и Хипократовата клетва не може да им бъде оправдание.

"Него тук всички го познават. Като лекар никога не е имало някакви оплаквания от него, работеше като всички. Но като човек... Ще кажа само, че не е бил приятел с никого и когато напусна, никой не страда особено. Но никого не е убивал. Всичко, което разказва сега, няма никакво отношение към реалността. Той просто е нямал възможността да нанесе такава вреда. Още повече, че в нашата болница никога не е имало случай лекари да убиват пациенти, каквито и да са те. Навярно Чернов е искал да придобие популярност и затова е измислил тази тема, но всичките му думи - са лъжа от начало до край," разказва завеждащият реаниматологическото отделение в градската болница на Енакиево Даниел Еляшов.

Междувременно Чернов, който след напускането си се мести в Киев, се къпе в неочаквано дошлата слава и никак не се притеснява от причинения от него скандал. Нещо повече - на страницата си във Фейсбук, той публикува списък с медиите, които според него са излъгали и са го превърнали от "герой" в убиец. Той се кани да ги съди всичките, но засега си търси адвокат.

"Струва ми се, че имаме работа с психически болен човек, който си е измислил цялата тази история, за да намери начин да стартира политическа кариера. Но идеята му е неудачна, защото по-голямата част от украинското общество даже не му обърна внимание. Хората се почукаха с пръст по четоро и продължиха по делата си. Всички разбират, че никой уважаващ себе си лекар никога не би нарушил Хипократовата клетва," коминтера пред руския сайт украинският политик Константин Бондаренко.