Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Основна тема бе решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания ЕАД и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ „Белене“.
По думите на Петкова решението на арбитражния съд от 15 юни тази година се възприема от българската страна като обективно.

Двете страни се съгласиха, че компаниите, които имат отношение по казуса, а именно НЕК и „Атомстройекспорт” следва в рамките на конструктивни преговори да търсят взаимоизгодно за двете страни решение. Министрите Петкова и Новак потвърдиха, че експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ „Белене“ оборудване, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство. 

Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси.

По отношение на проекта на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас, Петкова информира руския си колега за продължаващите разговори в рамките на работната група между българската страна и Европейската комисия. По думите й в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. „Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ“, подчерта тя.