Тайнствен прокурор е позволил на сливенският главорез Йосиф Йосифов-Йоско да замени килията със стая в столичната частна болница "Токуда". Това разкриха пред "България Днес" служители от затворническото общежитие в Казичене. Там той би трябвало да излежи 6-годишната си присъда заради смъртта на двама души, които мъртвопиян уби при катастрофа. Благодарение на височайшето застъпничество Йоско две години и половина не вижда килията, но престоят в болница му се зачита като лежани дни в килия. Формалният повод са получените рани при мелето, които заплашват да го оставят на инвалидна количка. Въпреки тежките наглед травми джигитът още преди края на делото бе уловен от папараците на вестника да крачи съвсем безпроблемно в центъра на София.

Подобна врътка със смяна на килията е абсолютно забранена от закона, но дълго време Министерството на правосъдието и затворническите шефове си затварят удобно очите. Властите не се трогнаха и от няколкото материала, публикувани във вестника, с които изрично ги информирахме за случая. Реакция последва едва вчера от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова. Тя обяви, че едва преди няколко дни курортът на Йоско е прекъснат и той върнат в затвора.

"Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието”, призна пред bTV Филипова.

По думите й в министерството разбрали по случайност за Йоско. Повод била проверка, която отчела, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в "Токуда".

Назначената по случая проверка открила множество нарушения на двама човека от затворническата администрация, който скоро щели да бъдат наказани. Тепърва ще се проверява дали Йоско въобще е лежал в болницата, или я е напускал когато си пожелае. По неофициална информация до санкции може и да не се стигне. Причината е, че шефовете на общежитието в Казичене се оправдали, че пускането на Йосифов им е наредено от висш прокурор. Неговото име не се появява в материалите по случая. Това става възможно след намеса на високопоставени политици сред управляващи и опозиция, който се застъпват за сливенския бандит. Благодарение на тях Йосиф Йосифов дълги години успяваше да се измъкне от множество разследвания за трафик на хора и съпричастност към убийството на Косьо Самоковеца. Фирмите му пък без проблеми печелят множество скандални обществени поръчки за милиони левове.
Оказва се, че фиктивния престой в затвора не е попречил на Йоско от Сливен да продължи да движи бизнеса си. Нещо повече, той дори е успял да завлече държавата с огромна сума пари. Врътката е реализирана от една от неговите фирми - "Екоседиментс", която натрупва почти 2 млн. лева неплатени данъци. Те са установени при ревизия от НАП. Докато властите се сетят да наложат запор, сливенския мафиот успява да прехвърли на авери притежаваните от фирмата земи и сгради. С разрешение на правителството наскоро са прехвърлени и концесионните договори за добив на инертни материали. Така в крайна сметка за държавата остава да пие една студена вода относно дължимите милиони левове.

Официално Йосиф Йосифов-Йоско се води тежко пострадал при катастрофата на 2 март 2011 г. Според експертизата при удара той получава травма на гръбначния мозък, разкъсан пикочен мехур, контузия на белия дроб и счупен гръбначен прешлен. Направените лекарски експертизи тогава сочеха, че Йоско ще остане в инвалидна количка цял живот. Пред съда вещите лица потвърдиха, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и не може да стои на крака повече от 15 минути. През октомври 2011 г. е пенсиониран от ТЕЛК със 100% инвалидност с чужда помощ. От протоколите по делото става ясно, че диагнозата му е поставена основно на база разкази от него и помощничката му, без специални прегледи и изследвания.
Логично само седмици след свидетелствата на медиците той бе засечен да крачи преспокойно в центъра на София. В същия момент парализата е използвана от съда като повод да намали присъдата му от 8 на 6 години затвор.
От първия ден в пандиза Йоско отново не се оплаква, че не може да ходи и иска да бъде преместен в болница. Първоначално лекарят в пандиза се произнася, че лечението може да се проведе и там. Няколко дни по-късно обаче променя мнението си.