Eкип от 30 студенти на ETC Zurich и Lucerne University of Applied Sciences and Arts съвместно разработиха уникален електрически автомобил, който сега успява да подобри много интересен световен рекорд, пише digital.bg.
Компактната машина е кръстена от тях с името Grimsel и след последните тестове се превърна в електрическия автомобил с най-бързо ускорение в света, тъй като успя да развие от 0 до 100 км./ч. за едва 1.513 секунди. Самият опит е проведен на състезателната писта Dubendorf Air Base в Швейцария, като тази стойност е с приблизително половин секунда по-добро постижение от най-бързите серийни автомобили на пазара, предаде TheVerge.
 
В това число влизат моделите на класически производители, както и на нови имена в индустрията, сред които и Tesla с техния специален "Ludicrous Speed" режим, което само по себе си показва колко впечатляващ е този проект. Уникалният автомобил Grimsel успява да ускори от 0 до 100 км./ч. като изминава едва 30 метра от трасето и така подобрява досегашното най-добро постижение от 1.779 секунди, което бе поставено през миналата година. За да постигнат този ефект създателите на модела са използвали предимно карбонови влакна в изграждането на корпуса, но също система за задвижване на четирите колела. 
 
 
В купето на Grimsel е разположен и бордови компютър, който прилага контрол на сцеплението на всяка една от гумите, за да оптимизира работата им и да гарантира достигането на максимална скорост. Самият автомобил е проектиран като част от инициативата Formula Student, където клубът AMZ, в който участват студентите се класира на първо място в продължение на три поредни години. Ще е много интересно да видим колко време ще се задържи сегашния рекорд от 1.5 секунди преди някой друг модел успее да ускори от 0 до 100 км./ч. за много по-кратко време.