Три милиона евро, собственост на Евелин Банев - Брендо, вече 9 години стоят блокирани в сметка на прокуратурата в Българската народна банка. Формално те са собственост на балдъзата му Десислава. Заради крупната сума тя е подсъдима в Софийския градски съд за пране на пари. Процесът започна отначало през миналата седмица. Запознати с разследването са категорични, че 3-те милиона евро са на Евелин Банев, който все още е в добри отношения със сестрата на съпругата си заради надеждата, че ще си върне сумата, пише столичен седмичник.
Банев е косвено свързан с аферата "Панама Пейпърс" чрез Десислава Дишлиева. Точно там лъсва истината за 3-те милиона евро, открити на 15 юти 2007 г. в сейф в центъра на София. Три месеца по-рано, на 20 март 2007-а, две офшорки, регистрирани в Панама, превеждат 3,5 млн. евро на две български фирми. Управители на дружествата зад граница и у нас са съпругата и балдъзата на Банев. По това време срещу него вече тече разследване за пране на пари от наркотик. Във връзка с него на 15 юни 2007 г е претърсен сейф в трезор на бул. "Евлоги Георгиев" в София. В клетка там са намерени 3,083 млн. евро в брой. Формален наемател е жена, но собственик на парите се оказва Дишлиева. Тя твърди пред следователите, че парите са на фирмата й "Пам Пропърти" и са с произход "продажба на имоти".

Срещу нея започва паралелно разследване за парите. Делото е прекратено през 2014 година, но е подновено през 2016 г, след искане на главния прокурор.

И до днес парите са в специална сметка в БНБ, а Брендо и семейството му са загубили поне още толкова, защото сумата е трябвало да се инвестира и да носи печалби, твърдят запознати с казуса.

Остава загадка защо Десислава Дишлева е държала 3-те милиона евро в сейф, нает от нейна близка. Тя няколко пъти е искала сумата да й бъде възстановена, но прокуратурата отказва. Ако се докаже, че произходът е неизвестен, парите ще бъдат конфискувани от държавата. Ако я оправдаят, ще й ги върнат. Това обаче няма да се случи до 2 години.