Западът се опитваше да изолира СССР, каза руският президент Владимир Путин пред депутатите от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва). С тези думи държавният глава на най-голямата по територия страна в света припомни пред законодателите, че днес се навършават 75 години от нападението на Хитлеристка Германия срещу Съветския съюз, пише novini.bg.
Той и депутатите станаха на крака и почетоха паметта на загиналите с минута мълчание. "Нашата държава се опитваше да предупреди западния свят за нацистката опасност, но редица страни предпочитаха да ни изолират", каза още Путин. Той също прокара паралели между събитията от среда на ХХ век със съвременната геополитическа обстановка.

"Сега западни държави се опитват да ни сдържат. НАТО провежда агресивна политика, като провежда маневри край границата на нашата страна. Ето защо ние сме принудени да инвестираме в нашата отбрана. Ние трябва обаче да се обединим срещу тероризма в света и да създадем система за колективна сигурност", категоричен бе той от парламентарната трибуна. Путин говореше за последен път пред настоящия състав на Държавната дума.

Той благодари на депутатите за свършената работа и призива партиите да играят честно в предизборната борба и да бъдат конструктивни. Руските граждани ще избират депутати на 18 септември.