Адвокат Марин Марковски е известен като специалист по наказателни дела, но досега неведнъж е показал, че може да тълкува и казуси, които касаят правната страна във всички други области, включително и такива с конституционни проекции. 
Репортер на „ШОУ” разговаря с него по широко дискутирани в обществото теми като избора на нов президент. 


- Господин Марковски, може ли Георги Първанов да се кандидатира за трети президентски мандат?
- Не, Не може.  

- Да, но един от „бащите” на конституцията - Александър Джеров, казваше, че след като „преседи на резервната скамейка”, може да  бъде избран отново... 
- Тълкуването на този текст от конституцията се подчинява на едно общо правило – на т.нар. граматично тълкуване на текста. Извежда се смисълът на това, което Великото народно събрание е искало да регламентира като начин на дадено обществено отношение - че президентът и вицепрезидентът, след като бъдат преизбрани или избрани след първия им изтекъл мандат, не могат да бъдат да бъдат преизбрани наново след два поредни мандата, защото това е нов избор и забраната на текста не важи -  може да бъде само схоластичен спор. Законодателят е вложил, че действащият президент не може дълго време да бъде такъв, в случая повече от тези два мандата, които са 10 години, защото когато един президент упражнява 10 години управление и след това още 5, това означава, че много дълго управлява държавата. Дали последователно, или с прекъсване, няма никакво значение. Това е смисълът на закона. Ако се допусне, че един президент, една президентска двойка може да бъде три мандата по 5години, т.е. 15 години, 

това е прекалено много време 

за една демократична държава. Иначе се връщаме към президента диктатор или царя.

- Доколкото ви разбирам, презумпцията в духа на конституцията е да няма срастване на президентската власт с останалите форми на власт?
- Тук думата презумпция не се употребява. Аргументът е друг. Да направим антипаралел с принципа на анархизма. При анархистичната власт никой не е длъжен да се подчинява на авторитетите. Затова при тях, като идеология, тези лидери трябва да бъдат сменявани за много кратки срокове. Идеята е по този начин лидерите да не могат да съберат за дълго време власт и да злоупотребят с нея. Това е абсурдно. Затова 

демокрацията е намерила компромисен вариант

 – даден човек да бъде достатъчно време на власт, за да може да управлява, но без да се концентрира за много дълго време властта в един човек. Или в двама човека - имам предвид президентската двойка. Затова можеше простичко да бъде записано, вместо думата преизбиране друго: „Един кандидат-президент може да бъде избиран за президент не повече от два пъти”.

- Излиза, че „бащите” на конституцията са написали текст, след който следва  тълкуване...Защо се получава така?
-  Когато са правили своето дете, може би са пийнали повечко и детето се е родило с кусур. Отново ще се обърна към историята: Става въпрос за това, че една цивилизована държава, която се организира от интелигентни хора, би трябвало да бъде изградена върху принцип за законност. Но законът трябва да бъде ясен и недвусмислен. Когато избухва Френската революция, кралят трябва да бъде гилотиниран. Само че Робеспиер казва: „Ние нямаме закон, който да ни позволява да обезглавим краля. Затова ще създадем закон и ще го обезглавим!” На пръв поглед това е гавра, обаче Робеспиер е бил адвокат и е умеел да си свърши работата – като няма закон, си измисля закон, ако е на власт. 

- Аз като журналист обаче питам: Първанов е убеден, че има право на трети мандат. Но двойката Първанов-Марин би могла да се яви на кандидатпрезидентски избори и с разменени роли - Марин като кандидат-президент, а Първанов – като кандидат-вицепрезидент. И единият, и другият така ще се явят за пръв път като кандидати за съответния пост. Има ли конституционни пречки за това?
- Пак е недопустимо. Не може да бъде избиран този, който е бил президент, или вицепрезидент за два мандата. Трябва да се отвори конституцията и да се прочете това, което се отнася за президента и вицепрезидента. 

- А, ако генерал Ангел Марин утре се яви за вице на Ивайло Калфин, да речем? Или пък  Първанов се кандидатира като вицепрезидент на ген. Михо Михов?  Това законно ли е? 
- Не, не е законно. Смисълът на закона е, че никой не може да се кандидатира повече от два пъти в рамките на кандидатпрезидентска двойка.
 
- В такъв случай Първанов е на път да се превърне в „рецидивист”?
- Първанов не е рецидивист. Рецидивист е човек, който е извършил повече от две престъпления.  

Славей КОСТАДИНОВ

Посрещането на летище София  
 

Адвокатът: Помилването на медиците от Либия в родината ни също беше неконституционно  

„Георги Първанов наруши закона и конституцията и когато помилва медицинските сестри, осъдени в Либия. Това стана с указ и от момента на слизането от самолета те бяха пуснати в прегръдките на своите близки. Българското общество ги прие като български дъщери, които са пострадали от либийския диктатор Кадафи. Всичко това е така – и политически, и психологически. Но по закон присъдата на либийския съд трябваше да бъде приведена в изпълнение и едва тогава президентът Първанов имаше правото да помилва. Той имаше право да помилва само присъди на българския съд. Без да са приведени в изпълнение, президентът нямаше право да помилва. Можеше на практика тези безспорно измъчени жени от летището да отидат в МВР-болница. Това на практика означава нещо, което е ясно разписано в закона – след като присъда на чуждестранна съдебна институция се привежда в изпълнение на българския съд, до привеждането й в изпълнение 

те не са свободни граждани 

От самолетната стълба трябваше да ги качат на линейки до болницата на МВР, защото те идват тук като затворнички. В болницата не е необходимо да им слагат налъми и затворнически дрехи. Трябваше да се погрижат в максимално кратък срок да внесат документацията в Софийски градски съд, което може да стане много бързо, докато ги прегледат и си починат. И от МВР-болницата, но само оттам да влязат в съдебната зала, и като излязат, да ги чака указът за помилване. Можеше жените, без да бъдат тормозени, като ги вкарат в Сливенския затвор, на практика да бъдат помилвани и да се приберат вкъщи, защото те не заслужават да бъдат съдени. Но президентът, за да си направи политическа реклама, наруши закона. Т.е. неговият личен пример е, че законът може да се нарушава”.