Жан Карзу (Карник Зулумян) е френски художник от арменски произход. Голяма част от илюстраторските му произведения са направени към романите на Ърнест Хемингуей и Албер Камю. Една негова графика е собственост на Вежди Рашидов, българския министър на културата. Намира я случайно на битпазар за антикварни вещи в Ница. По принцип му е слабост да обикаля битаците, разказва сам той пред “24 часа”. “Карзу беше сред други вещи, очевидно изровени от нечие мазе, а собствениците нямаха представа какво имат и аз бързо реших да го купя.”
От днес обаче литографията от 1975 г. “Затворената стая” на известния художник става част от колекцията на националната галерия.

Преди да влезе там, тази графика и още близо 35 картини ще бъдат за кратко в галерия “Средец” на Министерството на културата. Всички те са от личната колекция на Рашидов и съставят изложбата “Дарението”. Защото той ги дава като подарък на националната галерия. “Сред тях има 10-ина картини на стари фламандски майстори, на известни български художници, на съвременни автори. Давам и една скулптура, бюст от Андрей Николов”, каза Рашидов.

На откриването на изложбата министърът ще обяви още два свои дарителски жеста. Средствата от благотворителната изложба с акварели, рисувани от него в Германия, докато се лекува от коварна болест, ще бъдат дарени на Клиниката по детска онкология при болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Същевременно няколкостотин тома специализирана литература - каталози и книги с богат информативен и визуален материал за европейски и световни художници от различни школи, от неговата лична библиотека той ще дари на Националната художествена академия. “Там има младежи, които с любопитство изучават и класическото, и съвременното изкуство”, каза Рашидов.