Надяваме се тази година да приключим с работите по Акропола на Перперикон и да започнем неговата окончателна реставрация. Това съобщи проф. Николай Овчаров на специален брифинг за старта на археологическото лято.
За това са отпуснати 220 000 лв. от националния бюджет и 50 000 лева от община Кърджали, а за окончателната консервация и реставрация на скалния град в Родопите се очаква утвърждаването на 1,5 млн. лева по норвежката програма.
 
Работите през този сезон предвиждат още окончателното разчистване на северната стена на древния град и светилището, пише „Стандарт”.
 
Амбициите на българския Индиана Джонус са да се започне работа по южната стена на крепостта, където се очаква да бъде открита и входната врата към цитаделата. А също и по целия южен квартал на Перперикон, където са частично маркирани около 20 сгради, както и дълбока 4 метра щерна за вода, изсечена в скалите.
 
Другият обект, на който ще работи проф. Овчаров заедно с местния археолог Ангел Конаклиев, е Мисионис край Търговище. Разкопките на "Серения Перперикон" са изцяло спонсорирани от община Търговище в размер на 50 000 лева и още 10 000 лева от частни спонсори.
 
Градът е бил важен стопански и военен център през цялата късна античност и средновековието. Заедно с Абритус край Разград и старите столици Плиска и Преслав той може да стане част от популярен и печеливш туристически маршрут, категоричен е проф. Овчаров.