Премиерът Бойко Борисов заяви, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция". Според него това би довело до военен конфликт, който той няма да допусне. Думите на министър-председателя продължават да са обект на най-различни интерпретации и анализи. БЛИЦ потърси мнението на лидера на "Атака" Волен Сидеров. С него разговаря Ивайло КРАЧУНОВ.
- Г-н Сидеров, какъв е Вашият анализ за сложната геополитическа обстановка и реакцията на премиера Бойко Борисов, който се обяви категорично срещу създаването на Черноморски фронт срещу Русия? 
- Аз съм представител на опозиционната част в Народното събрание, но в случая поздравявам Бойко Борисов за неговата бърза, навременна и държавническа намеса.

Борисов постави на място Росен Плевнелиев и Николай Ненчев, който взеха непремерена позиция по този казус.

Настояването на Плевнелиев за създаването на общ Черноморски флот е неразумно.

Прави чест на премиера, че за първи път се намесва толкова ясно и категорично в защита на държавния интерес. България няма никакъв интерес от намесването й в конфликт с ядрена държава, каквато е Русия.

По тази причина позицията на Борисов е правилна.

- Защо за пореден път президентът Плевнелиев показа, че не е адекватен на международното положение?
- Поведението му и по този случай доказа, че България има нужда от друг президент. Плевнелиев не е адекватен на създалата се сложна ситуация.

Нуждаем де от балансиран държавен глава. Виждате, че има разнобой между позицията на Борисов и на Плевнелиев, което не е добре за държавата.

България трябва да търси по-маневрен път, за да се върне в голямата политика.

В момента има сблъсък между Русия и САЩ. В такава ситуация България трябва да заеме по-неутрална позиция, тъй като има опасност както често се случва с малките държави в такива случаи да бъде използвана като инструмент.

- Защо Борисов продължава да търпи Николай Ненчев, въпреки безбройните му гафове?
- Ненчев трябва да бъде сменен. От "Атака" дълго време настояваме за това.

На този пост ни трябва по-умерен човек, който да се допитва до министър-председателя и до Народното събрание.

Крайно време е за военен министър да бъде избран по-подходящ човек от Ненчев.

- Не се ли опитвате да извлечете дивидент от защитата ви към Русия, като се има предвид, че "Атака" често е посочвана като русофилска партия?
- "Атака" не защитава Русия, а българските национални интереси.

Българският национален интерес в този случай диктува страната ни да не се намесва в такива конфликти.

"Атака" работи за проекти, които са полезни за развитието на държавата.

Обвиненията, че сме русофилска партия не ме засягат, защото в случая е най-важно да пазим националните ни интереси.

Доказали сме много пъти, че най-важна за нас е България. Помните позицията ни срещу концесията за износ за злато и в защита на АЕЦ "Белене".

- Как ще коментирате изказването на бившия външен министър Соломон Паси, че е "грешка, че България не се въоръжава срещу Русия"?
- Познавам Паси от средата на 80-те години. И той като мен в началния етап на образованието си учеше математика.

Соломон Паси не е лош човек, но има обвързаност с Атлантическата линия още от времето на Великото народно събрание и е последователен в отстояването й.

Той е по-честен и директен отколкото много други политици, които често сменят позициите си.

Предпочитам ясните опоненти, отколкото тези, които непрекъснато променят тезите си.

Паси не е част от правителството. Той има определено влияние в медиите и казва мнението си, но това не означава, че то е меродавно. Важно е какво прави изпълнителната власт.

Паси много добре знае силата на Русия и, че тази държава не трябва да бъде нападана и изказването му бе много по-премерено, балансирано и зряло от това на Росен Плевнелиев.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ