Висши правителствени чиновници във Великобритания смятат, че в действията на руските футболни фанатици на Евро 2016 е замесен Кремъл, пише Гардиън.
Според вестника „значително число от участниците в нападенията над британски и други фенове в Марсилия и Лил са били разпознати като сътрудници в руските силови структури, а футболното хулиганство се явява като продължение на водената от Путин хибридна война.”

Според източници от английското правителство руските фанатици е трябвало да демонстрират на съотечествениците си „руската сила”, противопоставяща се на целия свят.

Английското издание уточнява, че да се докаже връзка на Кремъл с фанатиците е сложно, но за това навежда фактът от съпричастността на някои фанатици към силовите структури, също така вестникът отбелязва координираността на действията на руските хулигани. В статията също така се споменава за фотография от 2010 г. на Владимир Путин с водача на футболните фанатици Александър Шпригин, изгонен от Франция за „потенционална опасност”.

По-рано Путин коментира случая с боевете в Марсилия, наричайки ги „пълно безобразие”. „Аз наистина не разбирам как 200 наши запалянковци са набили няколко хиляди англичани, не разбирам,” каза руския президент.

Превод: БЛИЦ