Сънищата ни предупреждават за проблеми, свързани със здравето на определени органи на тялото ни. Това се случва още преди да се проявят симптомите на болестта. Трябва само да знаете как да разтълкувате правилно съня си. Основната черта на диагностициращите сънища е тяхната относителна семплост и примитивност.
В тях образите и действията се повтарят като в кръг, цветовете са ограничени, няма ярки цветове. Всеки орган на тялото по различен начин ви алармира за състоянието си.

Ако видите плашещ сън повече от един път, това може да е предупреждение за сериозни проблеми със здравето. Когато имате проблеми с белия дроб, често сънувате, че плувате в студена вода.

Можете дори да сънувате, че се давите и постоянно плачете и викате. Може да ви измъчват в съня ви или да сте заклещени в някакъв тесен процеп.
Сънища, в които падате надолу, може да са предупреждение за сериозно заболяване на белите дробове. Предупреждение за това са и сънищата, в които виждате болница и бели мебели.

При заболявания на жлъчката са характерни сънищата за военни действия и убийства. При проблеми със стомаха ще виждате насън тълпи от хора, които тичат в различни посоки.

При болести на храносмилателната система човек сънува, че яде неприятна на вкус храна. Може да сънувате сънища в кафяви тонове или преплетени корени на дървета.

Ако насън ядете нещо солено, очаквайте проблеми със стомашно-чревния тракт. При болести на черния дроб човек вижда насън динамични хора, бързо придвижващи се предмети.

При болести на сърцето човек сънува, че върху гърдите му има нещо тежко или че го погребват жив. Може да сънува и че е получил рана в областта на гърдите.

При болести на сърдечно-съдовата система човек може да сънува пожар, змия, летен ден, пустиня и палещо слънце.