Деветото поредно шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) - "София прайд" премина по улиците на София. И тази година "София прайд" имаше съпътстваща филмова програма в кино "Одеон" и Френски културен институт.
Тази година бяха взети специални мерки за сигурност с оглед недопускане на инциденти по време на шествието. Участниците в прайда бяха пазени от служители на полицията. Независимо от заканите, отправени от противниците на прайда, до инциденти така и не се стигна.

Днешното шествие мина под мотото "Роднини, приятели, съюзници", то тръгна от Паметника на съветската армия. 

"София прайд" се провежда за девета поредна година и фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Те осигуряват на хората с различна сексуална ориентация грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Издигайки девиза "Родители, приятели и съюзници", тазгодишният прайд подкрепя и толерантността между различните поколения и различни общности. 

Паралелно с прайда мина и шествието на тези, които не го одобряват. Някои от демонстрантите на контрашествието бяха донесли национално знаме. Вижда се знаме на Европейския съюз, което видимо е избеляло. Върху него има надпис: "Еврогейски съюз".

Хората, участващи в контрапротеста са на различна възраст. Пред Двореца на културата са  както хора в пенсионна възраст, които са малцинство, така и доста по-млади софиянци и гости на столицата в активна възраст.