Руският президент Владимир Путин в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург разкритикува разширяването на НАТО на Изток и отбеляза, че Алиансът въобще не се интересува от руската позиция по дадения въпрос.
„Както показаха и скорошните срещи с представителите на германските и френските бизнес кръгове, европейският бизнес иска да си сътрудничи с нашата страна”, подчерта президентът.
 
Като пример Путин посочи включването на Черна гора в състава на военния блок. „Кой заплашва Черна гора? Тоест, нали разбирате, тотално игнориране на нашата позиция. За всичко”, възмути се руският лидер.

Руският президент също разказа какво е довело до хаоса и военните действия в Близкия изток. Путин разкри мръсните схеми на западните политици.
 
„Освен, че започнаха да подкрепят всякакви цветни революции, включително и така наричаната „арабска пролет”, при това яростно подкрепяха, колко положителни оценки ние видяхме на това, което се случва там. До какво доведе това? До хаос”, каза Путин.
 
„Не искам да обвинявам никого, просто искам да кажа, че ако тази политика на едностранни действия продължава, не се съгласуват много чувствителните за цялата международна общност стъпки на международната арена, то тези последствия са неизбежни”, каза още той.