Митьо Очите е истинско медицинско чудо с уникален късмет - дори след 70 банки кръв той не е развил опасния ДИК синдром. В повечето случаи той завършва с летален изход. Кръвта не се съсирва, което уврежда вътрешните органи и те постепенно спират да функционират.
Вестниците и до днес са пълни със случаи на кръвопреливания, при които хората не могат да възприемат чуждата кръв и умират, пише "168 часа". 

"И при Митьо Очите имаше проблеми и усложнения, организмът му реагира, но не се стигна до ДИК синдрома, който така или иначе нямаше да можем да овладеем", коментира  отлично информиран.

Това може да доведе до множество микротромби, които запушват малките съдове на мозъка, сърцето, ретината, разказаха медици.
Очите все още е с опасност за живота след пет куршума, поразили пикочния мехур, белия дроб, корема и левия му крак.
"От време на време лекарите го будят от медикаментозната кома, по няколко пъти на ден той идва в съзнание, след което отново го приспиват", обясни запознат.

Близък до болницата в Бургас твърди, че до 14 юни на Митьо Очите са му прелели между 50 и 70 банки кръв. Може би само на 13 юни не му е вливано, но в останалите дни е получавал ударни дози. По-голямата част е била в първите дни след стрелбата.

Допреди няколко години над 2 банки кръв се смятаха вече за опасни и медиците трепереха пациентът да не развие ДИК синдрома. Днес вече има средства, с които ситуацията донякъде може да се овладее, но и пациентът трябва да има късмет.

"Съвременната медицина има основание да се гордее, защото, изучавайки множество фактори, постигна огромен напредък в това отношение - коментирапроф. Връбка Орбецова (интервюто с нея чети горе). - Всъщност оцеляването след толкова много прелята кръв вече не е резултат от здравия организъм на пациента, а заслуга на хората, извършили кръвопреливанията. 

Задълбочените изследвания и проучвания дадоха възможност да се отчетат деградационните и междинните продукти, които ги интерпретираме като застрашаващи. Това е гордост на лабораторната медицина и хемофизиологията."

Орбецова подробно е описала този пробив в науката в книгата си "Хематологията", където специална част е посветена на ДИК синдрома.

Близки до болницата обясниха, че изразходваната кръв вече е възстановена от близките и съратниците на Митьо Очите.