По около стотина лева на ден си докарват запалени гъбари от Кюстендилско през последните дни. От няколко дни орди берачи атакуват баирите и слизат с чували манатарки и пачи крак от Осоговската планина.
„Тази година гъбите тръгнаха по-късно, най-вече заради студеното време”, разказва един от „професионалистите” в бранша, пенсионерът Даниел Цветков /66 г./, от Кюстендил. Според него гъбите тръгнали първо в селцата около българо-сръбската и българо-македонската граница, съобщи Struma.bg.
 
Сред "професионалистите" в бранша е и 37- годишният Ангел Васков. Той и брат му Росен са се усъвършенствали в брането на гъби.
 
„От девет години си докарваме по някой лев отгоре от гъби”, разказва Росен, а брат му Ангел обяснява, че така издържа семейството си, тъй като има три деца, а жена му Вероника не работи. Това лято двамата братя се надяват цената на гъбите да е добра и да изкарат хубави пари. Ангел Васков признава, че при хубав ден двамата с брат му си докарват по 100-120 лева на ден.
 
„Събираме предимно манатарка и пачи крак, но не подминаваме и челядинките, макар че сега ги изкупуват по 2-3 лв. килото - обяснява младият мъж. „Ако сме набрали добре, вечерно време челядинките, ги носим вкъщи и жената ги готви на супа или ги пържи с яйца”, разказва Ангел.
 
Иначе цената на пачия крак е 4.50 лв. за кило, а на манатарките варира, като най-високата цена е 6 лв. килото, а трето качество струва едва левче, но там попадат стари и проядени от червеи гъби.
 
Двамата братя допълват, че от години обикалят предимно горите в треклянските села, както и около кюстендилските Долно и Горно Уйно, откъдето брали през последните дни.
 
„Докато беше топло, имаше много гъби, но през последните два дена застудя, днес /б.а. вчера/ цял ден вали, нямаше никак слънчице, защото там си е високо в планината, та се връщаме само с няколко кила, най-вече челядинки”, допълват братята.
 
Обикновено двамата излизат от домовете си в Кюстендил сутрин в 6 часа и се прибират вечерно време, за да предадат стоката и на сутринта поемат отново.
 
„След някой и друг ден в гората ще има много хора, някои спят на палатка в гората, за да не губят време, но аз предпочитам да се прибера, да почина и на следващия ден пак да хвана гората”, признава Росен.
 
„В началото бяхме само роми, ама от две-три години има много "българска" конкуренция”, обясняват братята. Според тях все повече български семейства обикалят гората за гъби и така им взимат препитанието.
 
Пачи крак се бере най-вече в района на селата Горно Уйно, Долно Уйно, Злогош и по българо-сръбската граница в Треклянска община, казват от четирите пункта за изкупуване на диворастящи гъби. Два от тях са в Кюстендил, а по един има и в селата Соволяно и Жиленци. Запалени  гъбари разказват как преди дни едно от семействата в село Горно Уйно набрало за един ден 22 килограма пачи крак.
 
„Така е, когато имаш късмет, за един ден разходка в гората са заработили почти 100 лева надница”, казва Даниел Цветков, който е запален гъбар и билкар и от години прекарва всеки ден през пролетта, лятото и есента в гората. Според него по-малко се изкарва от чалядинки, при тях изкупвачите са въвели три "категории", според /амела/ цвета отдолу на гъбата.
 
„Тази пролет челядинката беше на сметка, а прекупвачите даваха по 15 лв. за кило”, споделя още Даниел Цветков, но допълва, че пролетната „космическа” цена вече я няма, а в момента за челядинките изкупвачите дават по 2-3 лева за килограм. Берат я най-вече ромите, които не обикалят горите, а я търсят по къра и ливадите в ниското.
 
Иначе първо качество манатарка /с бял амел/ се плаща по 6 лева за килограм, второто качество /с жъл амел/ е по 4 лв. за кг, трето качество, със зелен амел - по 1 лева за килограм. Пачият крак е по 4.5 лв., но все още не е "тръгнал" истински, сезонът предстои, коментират берачи.
 
„След като свършат гъбите, тръгваме за билки, след това на боровинки и така до есента”, допълват двамата братя Васкови. Единият от тях разчита само на диворастящи билки и гъби, за да стегне децата за училище, защото и тримата - две момчета и момиче, учели в града.