За девета поредна година граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалистите у нас. На 18 юни „София прайд" ще тръгне от паметника на Съветската армия и ще премине през централната част на столицата.
И тази година хомосексуалисти ще настояват за равноправие като шестват по столичните улици в предпоследната събота на юни. Обикновено „София прайд" минава под шумни звуци и лозунги, призоваващи да спре дискриминацията към тези с различна сексуална ориентация, съобщи „Дарик”.

Един от организаторите на мероприятието Радослав Стоянов заяви, че е време кметът на града Йорданка Фандъкова да подкрепи прайда, подобно на нейни колеги от други европейски столици. Според него вече девет години общината не съдейства за нормалното провеждане на шествието.

"Ние искаме от кмета на столицата, както много други кметове на европейски столици, да присъства на "София прайд" и да го подкрепи с публична позиция. Не е имало година, в която от нас да не е искано да променяме дата, начален час или маршрут", каза Стоянов.

Междувременно общински съветници от ВМРО се обявиха против гей парада. Те апелират да бъде забранено провеждането на „София прайд" или да бъде изменен денят, тъй като събитието съвпада със Задушница. Общинарят Карлос Контрера посочи, че е недопустимо провеждането на подобно събитие в ден, в който почитаме паметта на починалите ни близки.

"Никой не им пречи да правят, каквото решат, но не виждам необходимост това да се навира в лицето на всички граждани. Подготвяме сигнал това да не се провежда. Дали сме алтернатива да се пренасочи за друг ден и място, защото много хора са недоволни, че това нещо се случва точно на Задушница", поясни той.

От „София прайд" са твърдо убедени, че кметът не може да забрани провеждането на шествието.

"Такава забрана може да се случи само 24 часа след уведомяването. Този срок отдавна е изтекъл и такива предпоставки няма, така че кметът не може да го забрани", уверен е Радослав Стоянов. Той обаче съобщи, че в последния момент от общината са позволили провеждането на антидемонстрация по същото време.

"Тяхното уведомление е постъпило след нашето и общината много добре е знаела, че ще има такова съвпадение на време и място и въпреки това го е допуснала. Очакваме провокации, но работата на полицията е да не позволи струпването на две събития, които пораждат такъв риск", допълни той.