В навечерието на гласуването в ЕС по повод санкциите против Русия няколко представители от Европейската народна партия подписаха открито писмо, в което призоваха към тясно сътрудничество с Москва по въпросите на сигурността, за предотвратяване на терористична заплаха.
В публикуваното от британския вестник Independent се отбелязва, че санкциите против шефа на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и шефа на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков усложнява взаимодействието на европейските правителства с шефовете на руското разузнаване, а това се отразява отрицателно на сигурността в региона. Показателно е, че Съветът Русия – НАТО по въпросите на сигурността не е свикван от 2012 г.

На практика снемането на санкциите ще доведат до това, че шефовете на руското разузнаване ще могат отново пряко да взаимодействат със с8воите европейски колеги. В тази област всяко сътрудничество се основава на доверие, а визовият режим очевидно се отразява зле на взаимодействието на висше равнище, отбелязват авторите на писмото.

Превод и редакция: БЛИЦ