Андрей Арнаудов е тв водещ и продуцент. Роден е на 8 юни 1979 г., зодия Близнаци. Завършил е журналистика. Свирил е 10 години на пиано. Заедно с екранната му половинка Иван са учили в 6-о училище, след това - в 22-ра гимназия на София. Наскоро Андрей, заедно с Хилда Казасян и Ники Кънчев, основа движение в обществена полза - ДНК. Медията ни го потърси, за да разкаже повече за интересния проект. Продуцентът говори и за проблемите в "Левски", където в последните дни водещи фигури подадоха своите оставки.
- Г-н Арнаудов, какво представлява движението ДНК, което представихте публично в неделя?

"В края на март и началото на април с Хилда Казасян и Ники Кънчев обявихме намерение да направим неправителствена организация, движение в обществена полза ДНК - Движение за национална кауза. Това е накратко идеологията ни. Смятаме, че няма друга по-голяма и по-важна кауза на този етап от продължаването и спасяването на нашето ДНК. Това го показват всички цифри, защото ние сме се стопили с 25 % за последните 25 години, от 9 милиона са останали 7. Има реално опасност след 30-35 години да сме 4 милиона, от които половината да не са етнически българи. 

Демографията е сложен проблем, както вчера обясниха и експертите ни от БАН. Труден е за разбиране и не дава бързи резултати, но ако не започнем сега да правим нещо, просто след 50 години България няма да е в този вид, в който си я представяме. Това за нас по-голяма кауза от самите нас. Винаги сме имали кауза, за която да се борим. Като започнем от Освобождението и минем през хиляди неща, за които хората са се борили и да стигнем до влизането в ЕС и НАТО, няма друга такава кауза. Сега хората протестират за цената на бензина и тока, а реално няма нещо толкова голямо, което да ни обединява. Всеки има своя тема и дърпа на някъде, а сме държава с 1300-1400 години история минимум, е много глупаво да сме последните, които ще изгасят тока.  Това е причината да се съберем в ДНК.

- Какви са идеите на Вашата организация? 

- Нашата идея има две подточки: Едната е българите в чужбина, защото се оказва, че вече са 3,5 милиона българите в чужбина. Като сложим и етническите българи в Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Северна Гърция, Румъния, това е огромен потенциал, който ние не използваме. Развитието на регионите също е важно за нас, защото има региони в България, които опустяват и са абсолютно празни, защото не използваме нашия наличен ресурс - природата. Има пълна липса на диалог между бизнеса, държавата и така наречените организации. 

- Вчера се проведе първото официално събитие на ДНК, как премина? 

- Имаше много популярни гости. Залата в "Хилтън" беше препълнена. Имаше 300 гости. Това бяха само приятели, популярни лица, съмишленици. Някои от тях вече са приели каузата на ДНК, други дойдоха просто да чуят идеите ни и вече са изключително запалени и биха искали да се присъединят и да помагат. Много е важно да кажем, че ние сме неправителствена организация, защото в България, когато популярни лица започнат да се занимават с обществена дейност, винаги някой привижда политика. Обикновено такива организации са форма на протест, на спиране. Начин да кажеш не, защото ние тук сме царе на това, защо нещо не може да стане. Другият вариант е да са сбирка от анонимници, които са просто притурка към някоя бизнес организация за "усвояване". Затова ние сме се събрали популярни лица. 

- Имате ли вече много поддръжници и ще видим ли други известни лица в организацията?

Вчера представихме още едно от лицата на ДНК - Владимир Николов, бившият капитан на националния отбор по волейбол, който ще бъде един от нас. Всички популярни хора, бидейки лесни за наблюдение и контрол, ще бъдат в основата на това ние да променим наложената идея за неправителствена организация. Целта е да станем една лаборатория от идеи, която наистина да може да акумулира полезни кампании и да се съсредоточава върху конкретни проекти, да набира средства по тях и да ги харчи абсолютно коректно. Всички, които работим, нямаме някакво скрито финансиране, работим без пари. Аз няма и никога да работя за пари, но и всички, които ни помагат, работят без пари. До кога ще продължи това ще видим. Все още нямаме структури и на този етап издръжката не е толкова скъпа. Всичките ми приятели работиха за вчерашното събитие, без да вземат нито една стотинка, за което съм им много благодарен. 

Какви гости присъстваха на първото официално събитие на ДНК?

Това, което ме натъжава е българското недоверие. Представихме вчера няколко експерти, на които да разчитаме по отношение на демографията. По отношение на българите в чужбина също имахме много гости. Имахме българи от Албания, от западните покрайнини, българи от Украйна. Хора, с които ще работим, защото това е голяма генетична банка, която имаме. 

Помогна ни много Борис Вангелов от Агенцията за българите в чужбина. По отношение на развитието на регионите имаме също експерти. Двама души от международна екологична организация. Евдокия Манева, бившият министър на околната среда и водите също бе сред лицата, които ни помогна много. Най-важното е, че представихме първите си две конкретни кампании. 

- Какво представляват те? 

- Едната е свързана с раждаемостта. Нашият най-голям приоритет. Тя е кръстена "Правим го за БГ, за да го кръстиш, трябва да се роди". Идеята ни е много проста. Нейната цел е да популяризира темата за раждаемостта и демографията в България. Пускате селфи с положителен тест за бременност или снимка от видеозон на дете, направено от 1-ви януари 2016-та до 1-ви ноември 2016-та, в тези 10 пълни месеца, и ние в есента на 2017-та ще организираме най-голямото кръщене, правено в света. Ще поканим негово светейшество Патриарх Неофит да отслужи кръщенето и ако пожелаете, ще можете да станете кръстници на вашето дете. 

На всичко отгоре гарантираме, че за всяко селфи на положителен тест за бременност или снимка от видеозон, ние ще осигурим по минимум 1 лев за хора с репродуктивни проблеми, ще намерим организация, на която да ги дарим. Няма да ги харчим ние. Така ще бъде по-чисто и няма да можем да бъдем обвинени. Казвам минимум 1 лев, защото в момента имаме и друга работа, ентусиасти сме, но трябва да създадем някакви структури, които да работят. Вече от 2 месеца се занимавам и много време отива, а в крайна сметка трябва да обръщаш внимание и на работата си. Надяваме се дори да можем да кандидатстваме за рекордите на Гинес, защото най-голямото кръщене, правено в света, е 7400 човека. Ние си мислим, че ще успеем да направим нещо наистина голямо и да направим един добър пример.

Другата идея е кампанията да създадем природа. Това е опит да съберем усилията на бизнеса и общините, така че в големите ни морски и планински курорти, в които се построиха безобразни бетонни неща, да успеем да направим така, че пространствата между тях, които са занемарени и грозни, да бъдат разкрасени, да бъде засадена зеленина. Сега се оказва, че освен ако някой не реши сам да оправи нещо, после може да получи акт, а не да бъде похвален за усилията си. Засега и тези две кампании са ни много, защото всички работим на доброволни начала, но се надявам, че ще укрепнем с времето и ще се развием. 

- Няма как да подминем и темата "Левски". Как очаквате да се развият процесите в любимия Ви клуб? 

- Научил съм се от работата си да гледам по-глобално и да се вдигам над ежедневните въпроси. От гледна точка на ден днешен, може би нещата изглеждат проблемни. Но, ако се върнем година и половина назад, ще видим, че в "Левски" нещата са се променили много. В глобален план мисля, че "Левски" върви в правилната посока. "Левски" би трябвало да има едно спокойствие относно финансирането си поне до края на 2017-та година. Миналата година "Левски" беше седми, тази година втори. Управлява се по все по-открит начин и мисля, че успехите предстоят. 

Трябва да кажа, че дълбоко съм скептичен по отношение на възможността колективен орган от 9 човека, което е твърде много, да управлява каквото и да е в България. Когато има трети човек, тогава вече има и предател. Мисля, че и сега има предател. Ако всек изпълнява собствените си функции, както ние с Иван, ще бъде много по-лесно. Ние никога на Управителен съвет не казваме какво мислим за селекцията, кой да е ляво крило, защото всеки в България прави каквото не му е работа. Аз и Иван сме поканени в УС на "Левски", за да се занимаваме с маркетинга на отбора. 

Имаме нов сайт, нов онлайн магазин, нов магазин в Сектор "А" на "Георги Аспарухов, нов "Фейсбук", телевизионен канал "Левски ТВ". Успяхме заедно с част от феновете да се наложим и великият Списаревски да бъде на фланелките ни за новия сезон. Имаме повече продажби в първия мач на новите фланелки, отколкото имаше на 100-годишнината. Нашата работа сме си я свършили. Ако всеки свърши своята работа и знае за какво е в този съвет, всичко ще се оправи. 

- Какво е бъдещето Ви в "Левски"? 

- На 30-ти август предстои събрание на Управителния съвет на "сините", ние с Иван сме заявили желанието си да се оттеглим от него. Ние не държим да бъдем в УС. Има и друг вариант, не сме женени за УС. Може да имаме консултантски договори, без пари, както работим сега. Ние не сме дошли в "Левски", за да печелим. Тук сме като ДНК. Ето обединяващото между организацията и отбора. Ние сме в "Левски" по любов. Това за нас е страст, с това сме израстнали. Не държим да сме в УС, за разлика от много други хора. Имаме си и друга работа.

- Трябва ли да има такова двуличие от страна на Васил Колев, който винаги е недоволен и критикува зад гърба на УС на "сините"?

- В България има прекалено много теоретици и дървени философи. Има много начини да кажеш защо нещо не е правилно. Ние обаче трябва да предлагаме решения, а не да казваме защо нещо не може да стане. Ще се върна към ДНК, за да свържем двете теми. Вчера някои хора казаха, че проблемът не в раждаемостта. Хората започват да се чудят как ще гледат детето, какви са надбавките, какви са условията по тротоарите и детските градини. Да, има ги тези проблеми, но това е въпрос на политиците. Ако искаш да опорочиш една идея, винаги можеш да го направиш. Ние се опитваме да направим темата популярна, не сме министерство на труда и социалната политика. Ние сме царе на намирането на проблем в нещо. Това прави Васил Колев. 

- Какъв е основният проблем на "Герена"? 

- Основният проблем е в нашето ДНК. Ние трудно работим в отбор. Затова и повечето ни велики спортисти са били в индивидуални спортове. 

Едно интервю на Ивайло ИЛИЕВ