Започне ли западното влияние в Балканите да намалява, неизбежно ще последват нови конфликти, които ще доведат до ново прекрояване на границите на полуострова, пише сръбският „Блиц”. Нови локални войни като тези от 90-те ще избухват на различни места. Това твърди в новата си книга Тимъти Лес, който е бил началник на британското консулство в Баня Лука.
Според него хаосът ще започне с отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, която след референдум ще се присъедини към Сърбия.

Това ще бъде подкрепено и от Русия, която с нетърпение очаква отслабването на Запада на Балканите. Тези събития ще предизвикат домино-ефект. Хърватите от Босна ще се опитат да отцепят територията, на която са мнозинство. Ще се вдигнат и албанците в Македония, които ще вземат по-голямата част от сегашната й територия. Разширената Албания след това ще си присъедини и Косово и така ще сбъдне мечтата си за Велика Албания.

Апокалиптичната прогноза продължава с размирици в Черна Гора. Просръбското население ще иска присъединяване към вече разширилата се Сърбия. Своя шанс няма да пропуснат Гърция и България, които ще си разделят останалите парчета от Македония, прогнозира Лес.