Екип от генетици от научноизследователски институти в Канада и САЩ успяха да изяснят по какъв начин стволовите клетки на костния мозък се израждат в раково болни кръвни клетки. Оказва се, че ключова роля за патологичния процес има системата за редактиране на РНК. Статията е публикувана в списанието Cell Stem Cell.
Учените изясниха, че когато в определен ген на стволовите клетки (предшествениците на левкоцитите) възникват мутации, то клетките стават по-чувствителни към възпалителни реакции. В следствие на това се активира ферментът ADAR1, който е известен с това, че може да редактира малка молекула РНК let-7, като замени аденозина (основния компонент на нуклеотида А) с инеозин. Let-7 е микро РНК, която участва в регулирането на активността на много гени, а нарушаването на работата ѝ води до неконтролируем ръст на стволовите клетки и регенерация на туморните тъкани.

В изследванията си учените също са използвали култура от клетки, които са отделили от костния мозък, поразен от миелоидна левкемия в стадия на болестната криза – опасен и агресивен етап от развитието на рака на кръвта. Клетките са били присаждани на мишки, за да бъде определена ролята на белтъка ADAR1 за развитието на левкозата при стволовите клетки.

След като определили механизма на работа на ADAR1 генетиците разработили метод, който позволява да бъде спряно израждането на клетките. Като потиснали чувствителността към възпаления посредством съединението 8-Aa, учените установили активността на let-7. Скоростта на регенерацията на стволовите клетки при тези условия спада с 40%.