Най-голямото предизвикателство пред Европа е фактът, че страните членки имат различна визия за нейното бъдеще. Мигрантската криза е най-добрият пример за това. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на срещата на Вишеградската четворка в Прага.

Според Орбан в ЕС съществуват две визии за нейното бъдеще. "Едната страна твърди, че светът е на ръба на масова и неизбежна мигрантска вълна, с която страните от ЕС трябва да се справят, а другата вярва, че тази вълна може да бъде спряна на границите на ЕС", каза Орбан и подчерта: Европа е богата, мощна и опитна. Тя може да гарантира, че нито едно лице няма да влезе на нашия континент и в нашия свят без контрол и разрешение.

"Нямаме никакво желание да интегрираме миграцията в живота си. Ние искаме този процес да бъде под контрол и да го изключим от живота си колкото е възможно по-дълго", каза още унгарският премиер.

В криза се намира и самата западна демокрация, защото има голяма пропаст между елита и народа, каза Орбан и посочи като провал политиката, която се основава на "вноса на демокрация". "Намесихме се в Ирак, Сирия и Либия, но тези държави вече не съществуват. Направо ги унищожихме и поради тази причина много хора губят надежда", заяви още унгарският премиер.