В никакъв случай не смятам, че Русия е наш враг. Тя е преди всичко наш съсед с несравнимо по-голям военен потенциал, заяви полският президент Анджей Дуда. В Копенхаген полският държавен глава каза, че Русия е държава, която през последните години води имперска политика, съобщи полската телевизия Ти Ви Ен 24, цитирана от БТА.
На обща пресконференция с датския премиер Ларс Льоке Расмусен, в отговор на въпрос дали счита Русия за враг, Дуда каза, че това не е така, че нито той, нито който и да било отговорен политик в Полша не е изричал подобни думи.

"Русия е преди всичко съсед на Полша, който през последните години води политика, която бих нарекъл имперска", заяви той.

"Тази политика много пъти е водела до нарушаване на основните принципи на международното право като неприкосновеност на границите. На Полша, която от 1999 г. е членка на НАТО, й е трудно да не забележи това", каза Дуда.

"Необходимо е не само ние да сме в НАТО, но и НАТО да е у нас", призова полският президент.

Дуда и подчерта, че с Русия може да се водят разговори на напълно партньорска основа, единствено чрез демонстриране на "единство, солидарност и (. . .) чрез това и на характерната сила на алианса".