Определени световни сили мощно работят с цел да напълнят Европейския съюз /ЕС/ с колкото е възможно повече мигранти. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на дебатите в парламента в отговор на въпрос на депутата от националистическата партия Йобик Мартон Гьонгьоси, който обвини американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос в стимулиране на миграцията.
Гьонгьоси припомни и още, че през 80-те години на миналия век Сорос е финансирал стипендиите на почти всички създатели на партията на Орбан Фидес. "Не смятате ли, че това е проява на лицемерие и опортюнизъм, а и доста непочтено да обърнете гръб на бившия си защитник", попита още депутатът.

"Демократичната опозиция по времето на комунизма получаваше дарения от различни източници и това не е никаква тайна. Това, че Сорос е мобилизирал силите си срещу комунизма, спомогнал за неговото разрушаване и изтеглянето на съветските войски е отлично, но това няма никаква връзка с днешната мигрантска криза", каза още Орбан и добави: В света има определени сили, които имат за цел да вкарат в Унгария и останалите държави от ЕС колкото е възможно повече мигранти. "Независимо от неговите /на Сорос, бел.ред./ заслуги в миналото, това, което той прави в момента е против унгарските национални интереси", каза още Виктор Орбан цитиран от Индекс и БГНЕС.