Сирийската кампания на Москва повиши рязко интереса към руското оръжие и делата на руската отбранителна промишленост вървят блестящо, пише от Москва кореспондентът на австрийския вестник Der Standard Андре Балин в публикацията Russische Waffen begehrt wie nie zuvor. Той нарича операцията в Сирия рискован маньовър, който обаче се оказал успешен.
„Русия успя да подкрепи своя съюзник Башар Асад, да излезе от обявената от Запад изолация и при това да проведе рекламна кампания на своята отбранителна промишленост” – се казва в статията.

Разходите за водене на бойните действия в Сирия се оценяват на около половин милиард евро. Те обаче ще бъдат изплатени дори от подписания през декември договор с Алжир за доставка на 12 бомбардировача Су-32. Преговорите с Алжир се водеха вяло в продължение на 8 години, но отведнъж набраха обороти след сирийския „мастер-клас”.

От руско оръжие се интересува не само Алжир. Генералният директор на корпорацията „Ростех” Сергей Чемезов обяви, че портфейлът от поръчки на "Рособоронэкспорта" е нараснал до 48 млрд долара. Само за изтребителя Су-30 поръчките са за над 330 броя.

Основните купувачи на руско оръжие са страни от Азия и Африка, включително Китай, Индия, Виетнам, Египет, Алжир и Иран.

Заради въведеното оръжейно ембарго затворен за Москва остава пазарът в Либия. Не е изключено обаче Русия да може да компенсира загубите от провалената 7-милиардна сделка с Муамар Кадафи. На преговорите неотдавна във Виена беше постигната договореност за частично снемане на ограниченията за доставка на оръжия за Триполи.

„Русия се стреми да извлече от това полза и шансовете й никак не са лоши” – обобщава Балин.

Превод и редакция: БЛИЦ