Сили със специално предназначение на Великобритания се намират на предната бойна линия заедно с отряди на въоръжената сирийска опозиция, помагайки им да отблъснат атаките на терористите от ИД, съобщи The Times.
По информация на изданието, в Сирия са прехвърлени сили от британския спецназ, базирани на територията на съседна Йордания – те помагат на „Новата сирийска армия” да удържи стратегически важното село Ат Танф, намиращо се на важна магистрала недалеч от важна стратегическа точка, където южната граница на Сирия се събира с границите на Йордания и Сирия. Терористите на ИД не спират опитите да овладеят тази позиция и извършват атаки почти всекидневно.

ИД завзе Ат-Танф през май миналата година. Селото е отвоювано от Новата сирийска армия през март. Британският спецназ помага на сирийците да изградят укрепени бункери.

Това съобщение за проникването на британския спецназ в Сирия от Йордания е първото потвърждение за непосредствено участие на сухопътни сили на Великобритания в сирийския конфликт. Вестникът отбелязва, че за това не е необходима санкция на парламента.

Превод и редакция: БЛИЦ