Държавата готви закон срещу тероризма. Правата на всеки един ще могат да бъдат поставени под въпрос, когато това се налага. „Доста приятно изненадан съм от този законопроект. Става дума за извънредно законодателство, а тогава е необходимо много ясно и подробно да бъдат разписани всички процедури, за да могат да се избегнат злоупотреби. Нужен е и сериозен контрол. Специализираният съд е този, който дава разрешенията за предприемането на мерките по този закон”, коментира за Нова телевизия Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.
„Законопроектът обаче има и доста недостатъци. Би могло да се прави опит за трупане на повече права за МВР и ДАНС. Там има няколко доста опасни текста, един от които е свързан с подслушването. Най-опасният текст е, че за разлика от сегашния режим се предоставя възможността на ДАНС да подслушва, без да бъдат изготвени доказетлствени средства. Няма да са налице официални данни, събрани от подслушването, а именно това бе разковничето за предотвратяването на злоупотреба”, каза още Гяуров.

Той поясни още, че се предвиждат драстични срокове за подслушване – от няколко месеца те се увеличават на две-три години.

„Това е закон за административно противодействие на тероризма. Очевидно има сериозно усилие да се вкарат нещата в някакви обозрими рамки. Основната ми критика към този закон е, че два от най-важните ресурса за противодействие на терора не са отчетени - научно-технологичното начало в противодействието и масовизирането на гражданската бдителност. Нито една страна само с административни действия не може да се справи с тероризма”, на мнение е експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

„Не е в приоритетите на ДАНС да осигурява антитерористичната защита на населението. За това трябва да има специализирана институция. Илюзия е да мислите, че ДАНС има такива правомощия”, поясни още Смоленов.