"Когато преди 27 години България скъса с комунизма, идеята беше да се сложи край на номенклатурата, а не да се създава нова и да има пожизнени светци в политиката, какъвто явно иска да е Георги Първанов. Той не може да бъде като Тодор Живков и няма право на трети мандат като президент. Този въпрос ясно е разписан в конституцията и под него стоят подписите на множество професори.
Това заяви пред БЛИЦ Георги Марков, бивш член на Конституционния съд. Потърсихме мнението му по повод намерението на лидера на АБВ да поиска трети мандат като държавен глава.

"В момента законите дават възможност на бившите президенти да получават 60% от заплатата, която са получавали. Освен това те ползват безплатно офис в София до 200 квадратни метра, кола и охрана от НСО, т.е. от парите на данъкоплатците.
 
В Конституцията е посочено, че един президент не може да изкара повече от два мандата, независимо дали те са последователни или не. Учудвам се на упоритостта на Първанов, който явно отказва да възприеме този факт", категоричен е Марков.

Бившият конституционен съдия стигна и още по-далеч в оценката си за състоянието на политическата ни система.

"Целта на демокрацията беше в страната ни да има къси мандати. Ако хората като Първанов, които си мислят, че могат да копират продължителното управление на Живков и смятаха, че могат да останат по 30 години с почивки в политиката, то тогава хората от митингите на СДС щяха да ги изхвърлят от Народното събрание.

Няма как да станеш президент на 40 години, после да изкараш два мандата един след друг. След това да починеш 5 години с държавните привилегии, а после да изкараш още два мандата. И така още един цикъл. Това няма как да се случи", натърти Марков пред БЛИЦ.

Ивайло КРАЧУНОВ