В Европа расте броят на бежанците, които се отказват от исляма и приемат християнството, пише The Guardian. Изданието отбелязва, че много от мигрантите, дошли на Стария континент от Близкия изток и Централна Азия вследствие на конфликти, репресия или икономически трудности, са започнали все по-често да посещават християнски църкви.
Причина за това, според The Guardian, може да е благодарност за помощта, искрената вяра в новата религия, както и фактът, че много от бежанците се надяват новата вяра да ускори процеса по получаване на убежище.
 
По информация на вестника, броят на хората, които идват в църквата „Света Троица” в предградие на Берлин, за две години е скочило от 150 до близо 700 души благодарение на мюсюлманите, приели новата вяра. Католическа църква в Австрия пък е приела най-малко 300 заявки за кръщаване на възрастни хора за първото тримесечие на 2016 година, 70% от които са бежанци.

The Guardian отбелязва, че ливърпулския събор в Англия ежедневно провежда специални богослужения на персидски език, на които присъстват от 100 до 140 души, като практически всички те са от Иран, Афганистан и страните от Централна Азия.