Повече от тон хероин, струващ колосална сума от около 233 млн. щатски долара, беше заловен в Индийския океан при мащабна акция, водена от британските военноморски сили. На мушката на операция „Ширикишо” били рибарски лодки по източното африканско крайбрежие, съобщава „Дейли Мейл”.
Хилядите пакети хероин били предназначени за Европа. В операцията се включили лодки и хеликоптери, подпомогнати от френските и австралийските военноморски сили.
 

След като незаконната стока била разкрита, тя била натоварена на боен кораб, където са заснети и разпространените в медиите кадри. Командирът на обединените сили комодор Гай Робинсън обясни: „Това беше една много успешна операция, която спря огромно количество хероин да стигне до Европа. Тя също е и отличен пример за впечатляващо сътрудничество между участващите страни в небето, в морено и на сушата. Ще продължаваме да се борим с тази заплаха винаги и навсякъде, когато можем”.
 

Първия „улов” дошъл след 8-часово издирване – 380 кг хероин, разпределени в пакети. След 12 часа същият екип хванал други 512 кг наркотици. След няколко дни френски кораб, патрулиращ край брега на Източна Африка, изпратил екип да претърси друг плавателен съд, на борда на който имало 130 кг. 
 
 



Превод и редакция: БЛИЦ