Българи пощуряха по търсене на рубини Родопите. Нашенци вече са успели да открият стотици от тези скъпоценни камъни във водите на местни реки, съобщи за „Труд“ председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов. Местонахождението им се пази в пълна тайна, за да не стане обект на посегателства от недоброжелатели.

„Намирам истински български рубини в Родопите. Като ги светнеш с ултравиолетова светлина, светят като жар, защото вътре има съдържание на хром. Той определя цвета на самия рубин - розов, червен или кървавочервен“, разказа председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов, който е сред пионерите, докоснали се до родните нешлифовани камъни.

Той отказва да разкрие къде е намерил рубини, защото алчни за бързо забогатяване ще тръгнат по реките и ще ги превърнат в Клондайк. Такава е политиката и на другите търсачи, които използват специална техника в работата си. Рубини се вадят уред, наподобяващ корито с дълбоки канали. Задължително е едро и ситно сито, както и полеви сепаратор.

„Информацията за рубините ни е от водещи геолози. Въпрос на време е да намеря и аквамарин, който също го има в България“, уточнява Стаменов, който планира да предаде част от находките си в Природонаучния музей в София. Сред тях вече има рядък вид сапфири.