Силната музика неочаквано се превърна в оръжие срещу джихадистите от „Ислямска държава”. За принципите на действието й и „поразяващият” й ефект разказва в свой материал британското издание  Mirror.
Авторът на статията описва опитите на елитно британско подразделение, което се намира на територия, контролирана от бандитите от ИД, в Либия.  Силно звучащата музика, която ислямистите смятат за нещо нередно, се оказва ужасно дразнеща за терористите, нанася им психологически вреди и в крайна сметка ги принуждава да реагират.
 
Британските военни стратези са установили, че определени жанрове и стилове имат най-голямо „поразяващо действие” върху бандитите. Към тях спадат песните от индийските филми. Музиката от Боливуд се оказва най-големият дразнител за ислямистите и им причинява най-голям психологически дискомфорт.
 
Същността на „музикалните атаки” не е никак сложна. Спецчастите приближават автомобилите си до позиции на джихадистите, след което дистанционно надуват музиката (най-често рано сутринта) . След известно време, измъчени и деморализирани, терористите неволно започват да реагират – желанието да ликвидират източника на страдание ги принуждава да отидат на друго място. Нервното им преместване от едно към друго място пък лесно се забелязва от британските разузнавачи.  

Високопоставен военен източник разкрива, че „музикалните атаки”, които към момента се провеждат само в Либия, държи бандитите в постоянно напрежение и позволяват да бъдат открити най-уязвимите им места. 

Превод и редакция: БЛИЦ