Мит е, че може да има абсолютно защитена комуникация в интернет. Според IT специалисти не само тайните служби, но и злонамерени хакери могат да получат достъп до данните ни. Оказва се, че запис на цели разговори, откриване на местоположение, дори заснемане в реално време на потребители не са никакъв проблем за шпионите.
С определени програми може да бъдат откраднати данни на кредитни карти, пароли и дори да бъде създаден 3D модел на дома ви, пише „168 часа”.
 
Разбира се, когато се отнася до държавни институции в сферата на сигурността, този шпионаж понякога спасява човешки животи, като предотвратява терористични актове или тежки криминални престъпления.
 
В частния сектор обаче подслушването може да бъде тотално.
 
При съвременната техника е достатъчна даже една случайно изпусната дума, за да се задейства подслушване.
 
Все пак на никого не е приятно да бъде потенциален обект на наблюдение. А по мнението на експерти най-уязвими са популярните приложения за масова комуникация.
 
Скайп е изключително употребявана програма за осъществяване на повиквания и изпращане на съобщения. Тя е привлекателна и защото е лесна за използване. Но да се вярва, че използването на Skype е безопасно от гледна точка на проследяване и подслушване, просто не е вярно, твърдят IT специалисти. Откакто е създаден през 2003 г., Skype е предпочитан по целия свят заради репутацията му, че гарантира неприкосновеността на личния живот. Все пак има някои неща, които трябва да бъдат ясни при използване на Skype.
 
На първо място компанията отдавна предоставя комуникационни данни на държавни органи в отговор на съдебни решения. Тези данни включват информация за регистрация, вашия IP адрес, този, който ви търси (включително нормални телефонни номера), а също и продължителността на разговорите.
 
Точно това е и основният проблем – много е лесно за всеки да разбере IP адреса на компютъра ви чрез потребителското име в Skype, когато сте влезли в системата. А след като някой разполага с вашия IP адрес, то той може да види къде се намирате в момента и да 
следи вашето движение.
 
Най-важен, разбира се, е въпросът за криптирането. На теория разговорите са шифровани, но на практика изглежда, че това не е вярно.
 
През юли 2012 г., представителят на Skype Стивън Колинс заяви пред британска парламентарна комисия, че "няма никакви ключове, съхранявани от Skype, които да декриптират комуникации".
 
Според документи, изтекли от Едуард Сноудън обаче, служители на Агенцията за национална сигурност успешно подслушват Скайп от 2010 г. насам като част от проекта PRISM.
 
Според публикация във в. "Гардиън" това се случва още преди Skype да бъде купена от Microsoft. Не е ясно до каква степен агенции или правителства в други страни освен САЩ имат възможност да правят това, макар да е ясно, че Скайп в Китай е бил променен, за да сканират за определени ключови думи в съобщенията.
 
Вероятно по същите съображения в Русия наскоро беше внесен проектозакон, който има за цел да забрани използването на "вносните" средства за комуникация в интернет за сметка на такива "собствено производство". Предполага се, че така за тях подслушването на гражданите е още по-лесно.
 
На скайп "вече не може да се има доверие, за да се защитят личните данни на потребителите," потвърди и Ерик Кинг, ръководител на научните изследвания на групата за правата на човека Privacy International, пред "Гардиън".
 
Всъщност, ако имате зловреден софтуер на компютъра си, всеки разговор може да се засече. Съществуват многобройни програми вируси, с които може да е подслушват разговори в Skype.
 
Една от тях е разработена от швейцарския програмист Рубен Унтерегер и е със свободен код. Както е известно, Skype криптира VoIP разговорите, когато те се предават по мрежата. Но на въпросната програма не й е необходимо да се прекъсва криптирането, защото тя прехваща трафика, преди това.
 
Вирусът се прикрепва към системата за аудиообработка на Windows, прехваща целия комуникационен трафик и го записва като MP3 файлове. След това тези звукозаписи може да бъдат доставени до място, определено от хакера.
 
Това не е най-мащабният метод за прехващане на няколко хиляди потребители, да речем, но е много ефикасен за целенасочени атаки в мрежата. Важно е да се знае, че програмата може да заобикаля така наречените филтри, които представляват защитна стена.
 
Не по-добра защита от подслушване предлага и вайбър. Въпреки че неговият основател Талмън Марко твърди, че разговорите в него не могат да се подслушват, тъй като 80% от тях се изтриват до няколко секунди, а съобщенията са криптирани и ключ за тях не е даден на нито едно правителство, блогъри, че той работи за израелските служби.
 
Подобно на вече овехтелия ICQ, за който се твърдеше, че е творение на Мосад, и в случая мнозина се съмняват, че израелското правителство контролира популярния комуникатор.
 
Причината е, че преди да оглави управлението на IT компанията, Марко е служил в израелските отбранителни сили, където се издига до шеф на информационните технологии към централното им командване.
 
Още по-съмнителна е сигурността на профилите в социалните мрежи. много подробна информация за личната активност на потребителите си. За три месеца справката за потреблението на определен юзър достига 71 принтирани страници. Те включват абсолютно всичко - проведени разговори, снимки, постове и създадени приятелства, дори такива, които вече са изтрити.
 
Смартфоните и таблетите пък направо революционизират възможностите за следене. Те направо ни наблюдават през камерите си.