Народното събрание одобри закупуването на нов тип боен самолет и на два многофункционални модулни патрулни кораба. Проектът за придобиване на нов тип боен самолети беше одобрени с 123 гласуваха „за”, 29 гласа „против” и 4 „въздържал се”.
В мотивите на законопроекта за закупуване на нов боен самолет е посочено, че закупуването му е от изключителна важност за националната ни сигурност и отбраната на страната за прилагане на механизмите за колективна отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Закупуването на самолета се налага и заради изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020, която е наследник на Бялата книга на армията. В мотивите за закупуването на нов боен самолет е записано, че с реализацията на проекта ще се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализирането на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи при всякаква метеорологична обстановка, информира "Фокус". 

Със закупуването на самолета ще се прекрати зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС. В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът. Назначеният срок на вече удълженият летателен период на самолетите изтича поетапно през 2028 -2030 година. Предвид финансовите възможности на България настоящият документ предвижда реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета, като това ще се извършва на 2 етапа. Първият етап предвижда подписването на договори за новите самолети да завърши до края на 2016 година. Той включва придобиването на 8 броя самолети в периода 2018-2020 година.

Предполагаемата стойност на разходите за придобиването на 8-9 броя бойни самолета, в зависимост от типа на самолета би достигнала до 1,5 млрд. лева като сумата включва разходите при придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучение на състава и др. В мотивите на законопроекта е посечено, че реалната стойност на проекта ще стане ясна след изпращане на предложение на определени държави. Изплащането на бойните самолети ще става поетапно през годините. България има възможност да избира между различни самолети –употребявани и нови като предложенията са могат да идват от различни държави. Страната ни може да закупи чисто нови самолети от Русия – МиГ-29М/М2, употребявани самолети от Португалия -Ф-16 MLU, от САЩ употребявани Ф-16 блок 25. Вторият етап на програмата предвижда закупуването на още 8 самолета в периода 2022-2023 година. 

Народното събрание също така прие закупуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Предложението беше одобрено с 111 гласа „за”, 30 гласуваха „против” и „въздържал се” гласуваха 2. Закупуването на новият кораб също ще се прави съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили България 2020. След закупуването на новите кораби България ще притежава пълния спектър от възможности за изпълнението на морски операции на НАТО.

След изпратено запитване до основни корабостроителници е станало ясно, че максималната стойност на проекта ще е 820 млн. лева като плащането може да се извършва разсрочено. Корабите ще осигуряват наблюдение, водене на противоподводни бойни действия и самозащита и други. Корабите трябва да притежават автономност от минимум 10 денонощия самостоятелно плаване, далечина на плаване не по-малка от 3500 морски мили, екипаж от 65 души. Строителството на корабите ще се извършва на етапи от 2019 до 2022 година. Засега е постъпило едно предложение на базата на реализиран проект на холандска компания, а на територията на България има редица корабостроителници, които могат да произведат корабите.