Георги Грудев - един от свидетелите на процеса срещу карловския кмет доктор Емил Кабаиванов, преснимал скици за гоблени, преснимал и учебници и пишел курсови работи, докато трябвало да работи по европейския проект за изграждането на пречиствателна станция на Карлово. Това стана ясно по време на показанията на друга свидетелка Марина Росас, която също е била ангажирана с работа по проекта.
Днес карловският районен съд започна делото срещу градоначалника, който е обвинен в присвояването на 26 хиляди лева средства по проекта. Според обвинението, повдигнато от Окръжна прокуратура Пловдив, Кабаиванов е назначил свои хора – СДС-и, като сътрудници по проекта. Обвинението касае периода от април 2013 до април 2014 г. Това са: настоящият депутат Никола Хаджийски, секретарят на синята партия в Пловдив Милко Стрехин и шефът на ВиК-Карлово Елен Писанчев.

Обвинението гласи, че те тримата изобщо не са ходили на работа, а са получавали възнаграждение за това. Пред съда свидетелят Георги Грудев каза, че шефката на проекта събрала останала част от екипа и казала: „Тези хора са приятели на кмета. Те няма да идват на работа, ние ще вършим тяхната работа”, на което Грудев се възпротивил многократно.

Когато се стигнало миналата година до арести, при които бяха закопчани Хаджийки и Стрехин, секретарят Стефан Стефанов казал на хората, които са работили по проекта, че по времето, когато били викани на разпит трябва да твърдят, че познават Писанчев, Стрехин и Хаджийски и да застанат зад кмета, да го защитят, защото той им бил дал работа.

Същото това казала няколкократно и ръководителката на проекта Цветина Захарлиева, заяви в показанията си свидетелката Марина Росас. 

Двамата свидетели бяха разпитвани в продължение на повече от четири часа. Вътре бяха споменавани имената на заместник областния управител Георги Пилев и на други хора, членове на партията. 

Припомняме, че Емил Кабаиванов е заместник председател на СДС. Пред БЛИЦ кметът коментира, че не се признава за виновен и че истината ще стане ясна по време на процеса.

Адвокатите на Кабаиванов Йордан Давчев и Александър Попчев поискаха делото да бъде върнато за ново разглеждане в прокуратурата. Според защитниците има процесуални нарушения. Съдът обаче отхвърли искането им. Давчев заяви в коментар пред БЛИЦ, че кметът няма никаква вина и не може да контролира и да следи кога служителите ходят на работа. Той припомни, че европейския проект, който е завършен миналата година, е приет от Европейските органи без нито едно нарушение и без нито една санкция.

Делото продължава утре и в други ден в карловския съд. Пред БЛИЦ прокурорът по делото Галина Андреева каза, че ако кметът бъде признат за виновен, го заплашва реален затвор.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ