Мартин Филипов с прякор Дебелия е сред най-известните лица от благоевградския ъндърграунд. Днес той бе задържан с три млади жени при зрелищна акция на улица "Марица" пред хотелски комплекс "Рио". За момента не е ясно кои са задържаните жени, но се предполага, че те са свързани с бизнеса му с проститутки.
В момента се извършва претърсване на други адреси, свързани с престъпната дейност на Дебелия.

Марто Дебелия излежа присъда за сводничество във френския затвор в град Ница. Той бе осъден от френските власти на 4 години затвор, но остана зад решетките само две. Присъдата му бе наложена за това, че в периода 2006-2007 година в Ница е организирал канал за проститутки.

Комисията "Кушлев" пък му конфискува личния автомобил "Мерцедес", който след това бе дарен на Областната администрация в Благоевград. Според доклад на комисията “Кушлев” ромският сутеньор е безработен и никога не бил трудово ангажиран. Въпреки това в списъка на запорираното имущество са автомобил "Мерцедес", луксозен апартамент и банкови сметки на стойност около 67 000 евро.

През ноември 2011 г. Филипов се прибра у дома, след като съдът във френския град Ница го освободи предсрочно за добро поведение. Веднага след това той организирал бурно парти у дома си в ромската махала в чест на завръщането си в родния град.

Едва прибрал се на родна земя, Дебелия бе заловен отново. През февруари 2012 г. криминалисти го закопчават, защото откраднал колата на бившата си приятелка. Луксозното возило било подарено лично от Дебелия на тогавашната му любима Д. Лунджова, но след скандал и раздяла между двамата, решил да си прибере подаръка.

Тя се оплака, че Мартин й свил личния автомобил “Ауди А3”. Когато 23-годишното момиче направило опит да си го потърси, последвали куп страховити заплахи за живота й: “Ще те убия, кучко, ще ти отрежа главата!”, разказаха ченгета. След полицейска заповед за задържане Дебелия прекара 24 часа в ареста.

Известният благоевградски сводник попадна зад решетките и в Дупница. Той бе арестуван при акция на ченгета през юни 2013 г. Арестът е станал след сигнал на търговка в града. Мартин и авер отклонили вниманието на магазинерката и откраднали 40 лева. При обиск у Мартин са намерени няколко фалшиви банкноти. „Не е за вярване, колко е изпаднал Мартин Дебелия да краде по магазините", коментираха полицаи.

Мартин Филипов е един от най-видните представители на ромската махала в Благоевград, къщата му на улица “Иглика” 7 е атракция на фона на мизерията наоколо.

Очаква се по-късно днес в Благоевград да има официален брифинг на разследващите за акцията. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, говорителят на Окръжна прокуратура - Благоевград Весела Стоилова и районния прокурор Борислав Ковачки ще дадат подробности по разследването срещу Марто Дебелия.

Юлия СТОЯНОВА, БЛИЦ
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!