В страната случаите с неподписани договори с НЗОК са единични, докато в София е наобратното - има 15 подписани договори с лечебни заведения, има 66 неготови, неподписани. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на БНТ.
Според него случаят с „Пирогов” е въпрос на лоша организация.
 
 „В случая с „Пирогов” смятам, че е въпрос на лоша организация от страна на СЗОК. Има малки лечебни заведения, с малък брой места, с малко клинични пътеки и структури - не може те да са приоритетни и подготовката на техните договори да бъде преди подготовката на мастодонтите на българското здравеопазване, каквито са "Пирогов", Александровска болница, ВМА и др.”, добави Шарков.
 
Той открои, че проблемите с договора на „Пирогов” са свързани с броя легла и фигурирането на хора, които са непознати за болницата.
 
 „Изчистват се тези парадокси и можеше да стане по-рано, и да не се намесват министерства. Няма да вляза в конспиративни теории, но е факт, че СЗОК се забави, а пък и на мен не ми е работа да бъда посредник между СЗОК и НЗОК и болниците, както и на министерството на здравеопазването”, добави още заместник-министърът.
Той подчерта, че проблемът не е свързан с националната здравна карта:
 
„Безспорно има хора, на които им се иска проблемът възникнал в София, да е свързан с националната здравна карта, но след като в цялата страна няма такъв проблем, няма как да е така и за столицата”, коментира Шарков.