Членът на Надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) Тома Томов е скритият коз на здравния министър Петър Москов за създаване на картел в столичното здравеопазване, установи разследване на БЛИЦ. Медията ни узна, че Москов е прикоткал в отбора си Томов, като го е коронясал за свой личен съветник и го е поощрил със солидна заплата и лъскава служебна кола, на която биха завидели дори заможни бизнесмени.
Именно Томов, който е синдикалист от "Подкрепа", държи ключа за решенията в НЗОК. Неговият глас накланя везните в полза на министър Москов, когато трябва да се прокарат важни решения в Касата. 

Припомняме, че надзорът на НЗОК се състои от 7 члена, от които четирима защитават интересите на скандалния здравен министър. Това освен Томов са зам.-министрите на здравеопазването Бойко Пенков и Ваньо Шарков и шефа на пациентските организации Таушанов.

Надзорният съвет на Касата е ключовият играч в интригите, които се разиграват в момента около "Пирогов". По закон НС на НЗОК контролира договорите, които районните здравно осигурителни каси сключват с болниците, а Здравната карта има тежката дума при определянето на броя легла в лечебните заведения.

Тези обстоятелства, обаче не се вадят на показ при серията от скандали, които вдигна началникът на Спешния институт проф. Стоян Миланов около сключването на договора със софийската здравна каса. Той на няколко пъти си позволи да нарича "чантаджии" служителите на столичното подразделение на НЗОК, без обаче да спомене за важната роля на Тома Томов и колегите му от надзора на НЗОК.

Подозира се, че Стоян Миланов и чичо му Милан Миланов искат да овладеят столичната здравна каса и по този начин да помогнат на приятеля си министър Москов да завземе цялата власт в столичното здравеопазване.

Припомняме, че Милан Миланов е председател на столичната организация на Българския лекарски съюз, но амбицията му е да поеме цялото му ръководство.

Самият Москов играе коварна игра - от една страна застава зад роднините Миланови, а от друга пази гърба на председателя на НЗОК Глинка Комитов, който е негово лично назначение.

Така Москов иска да играе ролята на кардинал Ришельо, но всъщност си остава най-обикновена пешка, която няма шанс да се превърне в царица.

Ивайло КРАЧУНОВ