Седмокласник изкарва Македонски зомби, а негов съученик бърка плесница с плескавица. Това са част от бисерите на тазгодишните тестове по литература за кандидат-гимназисти. Учители, участващи в проверката им, предоставиха на „Телеграф” някой от най-нелепите твърдения. Според едно от тях героят от повестта „Немили-недраги” Македонски изтича думите „Бедни, бедни” след като умира. Друг тийнейджър е убеден, че същите думи са от разказа „Една българка”, написан от Пенчо Славейков на Баба Илийца, разговаряйки с Македонски.
В отговорите на 25-и въпрос от теста проверяващите се сблъскали с различни вариации на съдбата на Македонски. Според някои седмокласници героят на Вазов преминал през Дунав заедно с Васил Левски, а Апостолът изпитвал към него единствено съжаление. Други смятат, че финалът на „Немили-недраги” подсказва, че Македонски не е умрял, където е искал.

Най-много работа на учителите обаче отворил преразказът на произведението на Михаил Вешим „Родителска среща”. Само за думата „директор” децата употребили няколко квалификации – управителят на учебното заведение, главният на училището, главният учител.

Дете е направило заключението, че щом главният герой е в техникум, значи не учи. Друго е написало „Е беше, но не учеше”. Липсата на запетая в случая допълнително влошава нещата, коментират с усмивка проверяващите. При описанието на набития младеж седмокласници писали, че „бащата” продължавал да му жули шамари, а той охкал от „плескавиците”, които отнасял. След като възрастният се успокоил пък, завел 15-годишния герой от разказа в близката кръчма и двамата си поръчали по ракия. 

Някои деца сменят кръчмата с кебапчийница, а ракията с кюфте и лимонада. Тези писания разсмели от сърце преподавателите и те се шегували помежду си, че си личи на кого какво му се е ядяло или пиело по време на изпита.