Всички шофьори до 65-годишна възраст да ходят на изпит за книжка през 10 години, а по-възрастните - през 5. Тази промяна да залегне в Закона за движението по пътищата, настояват от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Комисията по транспорта в Народното събрание, обяви председателят на асоциацията Владимир Тодоров.
Идеята е взаимствана от САЩ. Там водачите са длъжни да преминат листовки и кормуване при всяко преиздаване на свидетелството за правоуправление.

От 1999 г. досега у нас Законът за движение по пътищата е променян над 20 пъти. "С годините водачите губят представа как се изменят правилата и стават опасни за себе си и околните, докато са зад волана", категоричен е Тодоров, цитиран от "Телеграф".

Затова  от асоциацията искат българите да подновяват книжките си не просто като платят такса и подадат документи в КАТ, а с шофьорски курс и изпит.

Докато предложението се обсъжда и гласува от депутатите се обсъжда и гласува от депутатите, в София всяка събота до края на лятото ще се провежда опреснителен курс за водачи на автомобили.

Той е безплатен и всеки може да се запише. Инициативата е под мотото "Мисия безопасност". Тя е насочена към практикуващи шофьори, на които ще бъдат предоставени теоретични курсове за опресняване на знанията и запознаване с новите правила от закона. На лекциите при интерес или желание обаче могат да отидат и хора без придобита правоспособност за управление на МПС, уточняват от организацията. Курсовете ще се провеждат в учебните центрове на автошкола "Василеви" в София, в зала за професионално обучение на курсисти.

Лекциите ще се водят от лицензирани преподаватели. Участие като лектори ще вземат и полицаи от Пътна полиция. Няма ограничения за броя на участниците в тях.